De commissies voor Europese Zaken (EUZA) en voor Justitie en Veiligheid (J&V) hebben antwoorden gekregen van de Europese Commissie op vragen over het rechtsstaatsrapport van de Europese Unie voor 2024. De commissies stelden op 4 februari vast dat op enkele concrete vragen niet nader is ingegaan. De commissies besloten om naar aanleiding hiervan de wijze van beantwoording te bespreken met de Eurocommissaris voor rechtsstaat bij de eerstvolgende gelegenheid.
Rechtsstaatsrapport
Het in juli 2024 gepresenteerde rechtsstaatsrapport van de Europese Commissie bevat een overzicht van de staat van de rechtsstaat in de EU en in alle Europese lidstaten. Ook geeft het rechtsstaatsrapport veranderingen weer sinds het rapport van 2023. Naast het rapport met daarin de algemene ontwikkelingen op het gebied van de rechtsstaat, publiceert de Europese Commissie ook per lidstaat landenspecifieke hoofdstukken.
Grondrechten
De GroenLinks-PvdA-fractie is van mening dat het rechtsstaatsrapport van de EU te veel de focus legt op institutionele aspecten en te weinig op fundamentele rechten. Die laatste staan volgens hen steeds meer onder druk in verschillende lidstaten. De fractie vraagt de Commissie om de bescherming van grondrechten als een vijfde pijler toe te voegen aan het verslag en om te zorgen voor een proactieve versterking van deze rechten in alle EU- en kandidaat-lidstaten. De Europese Commissie benadrukt dat het rechtsstaatsrapport een breed scala aan onderwerpen behandelt, die allemaal verband houden met de bescherming van grondrechten. Daarbij geeft de Commissie aan te blijven zorgen voor opname van de grondrechten in beleid en wetgeving van de EU.
Toegang tot de rechter en de onafhankelijkheid van de rechtspraak
De fractie van GroenLinks-PvdA merkt ook op dat de toegang tot de rechter in veel lidstaten onder druk blijft staan. De leden vragen wat de strategie is van de Europese Commissie om sneller en effectiever verbeteringen te realiseren. De Europese Commissie geeft aan dat zij haar instrumenten om de onafhankelijkheid van de rechter te waarborgen heeft versterkt en inbreukprocedures heeft ingesteld tegen lidstaten die de rechtsstaat schenden.
Meer informatie over het rechtsstaatsrapport en de Europese behandeling:
Deel dit item: