De Eerste Kamer begint maandag 15 december met de behandeling van het tweede belastingplan van het kabinet Balkenende IV (31.704). Dinsdag 16 december wordt de behandeling voortgezet en afgerond. De belastingmaatregelen  zijn vooral gericht op de bevordering van de arbeidsparticipatie van jong en oud. Ook het bevorderen van innovatief ondernemerschap, vergroening en vereenvoudiging zijn kenmerkend voor het Belastingplan 2009. Tevens komt de evaluatie van de grote herziening van de inkomstenbelasting 2001 (TK 30.375, nr. 2) aan de orde. De senatoren Biermans (VVD), Reuten (SP), Böhler (GroenLinks), De Boer (CU), Ten Hoeve (OSF), Leijnse (PvdA) en Essers (CDA) gaan in debat met staatssecretaris De Jager van Financiën.

Tevens behandelt de Eerste Kamer die maandagavond de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Deze wet vervangt de regeling aftrek buitengewone uitgaven die per 1 januari 2009 wordt beëindigd. De senatoren Dupuis (VVD), Meurs (PvdA), Klein Breteler (CDA), Ten Horn (SP), Van den Berg (SGP), Ten Hoeve (OSF), Kuiper (CU), Yildirim (Fractie-Yildirim) en Laurier (GroenLinks) gaan erover met de regering in debat. De behandeling van dit wetsvoorstel wordt ook op dinsdag voortgezet en afgerond.

Op dinsdag 16 december behandelt de Kamer ook de nieuwe Mediawet (31.356) en het wetsvoorstel over de inburgering (31.318).

Dit laatste voorstel is erop gericht de gemeenten de mogelijkheid te bieden alle mensen met een inburgeringsplicht (niet alleen oudkomers en mensen met een uitkering) een inburgeringsprogramma aan te bieden, waaronder eventueel het staatsexamen Nederlandse taal. Over de inburgering gaan met de nieuwe minister Van der Laan de volgende senatoren in debat: Huijbregts-Schiedon (VVD), Thissen (GroenLinks). Meurs (PvdA), Kuiper (CU),  Meulenbelt (SP), Leunissen (CDA) en Yildirim (Fractie-Yildirim). Senator Leunissen houdt zijn maidenspeech.

De nieuwe Mediawet vervangt de oude wet en is volgens de regering beter toegesneden op het digitale tijdperk. De senatoren Asscher (VVD). Slager (SP). Dölle (CDA), Thissen (GroenLinks), De Boer (CU), Schouw (D66) en Tan (PvdA) gaan over de Mediawet in debat met minister Plasterk.


Deel dit item: