Stemmingen Algemene financiële beschouwingen 2022



Dinsdag 22 november hield de Eerste Kamer de Algemene financiële beschouwingen. Tijdens het debat zijn door de Kamer zestien moties ingediend, waarover op 29 november is gestemd. Vier moties zijn aangenomen, waaronder een gewijzigde motie van het Kamerlid Prast (PvdD) die de regering verzoekt te voorkomen dat banken betaalrekeningen weigeren zonder dat daar vanuit het perspectief van witwassen een gerechtvaardigde reden voor is. Elf moties zijn verworpen, één motie is aangehouden.


Aangenomen moties

De motie-Crone c.s. verzoekt het kabinet er alles aan te doen samen met de toezichthouder ACM en in overleg met de energieleveranciers dat langetermijncontracten kunnen worden aangeboden. Deze motie kreeg het advies 'oordeel Kamer' van de minister. De VVD-fractie stemde tegen de motie.

De motie-Van Rooijen c.s. verzoekt de regering de verlaging van de IOAOW terug te draaien en de IOAOW derhalve weer te verhogen tot het oude niveau op 1 juli 2023. De motie is ontraden. De fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen.

De motie-Schalk c.s. verzoekt de regering bij de uitfasering van de IACK een redelijke overgangsregeling te hanteren, in de vorm van een stapsgewijze verlaging van de korting, en bij de behandeling van het Belastingplan 2023 de contouren daarvan te schetsen. Ook deze motie is ontraden. VVD en D66 stemden tegen.

Senator Prast diende in een derde termijn een gewijzigde motie in. De minister had hier vorige week om verzocht. De motie-Prast c.s. verzoekt de regering te voorkomen dat banken betaalrekeningen weigeren zonder dat daar vanuit het perspectief van witwassen een gerechtvaardigde reden voor is. De motie kreeg van minister het advies 'oordeel Kamer'. De motie is met algemene stemmen aangenomen.


Verworpen moties

De motie-Karimi c.s. verzoekt de regering om een herziening van het boxenstelsel en daarbij opties te ontwikkelen om het inkomen uit vermogen en winsten tegen eenzelfde tarief gelijk te belasten als inkomen uit arbeid. De motie is ontraden.

De motie-Van der Linden c.s. verzoekt het kabinet om de Kamer voor het einde van dit jaar te informeren over beleidsopties die asielinstroom substantieel terugdringen inclusief de concrete aantallen waarmee de capaciteitsbehoefte wordt teruggebracht en de gevolgen voor onze overheidsfinanciën. Ook deze motie is ontraden.

De motie-Van der Linden c.s. verzoekt het kabinet om de komende jaren het brede fundamentele maatschappelijk debat over de euro zoveel mogelijk te faciliteren en uitgebreid met de samenleving in dialoog te treden over beleidsopties voor de toekomst. De motie is ontraden.

De motie-Van Strien c.s. verzoekt de regering generieke belastingverzwaringen op energie, zoals de verhoging van de BTW, achterwege te laten. De motie is ontraden.

De motie-Van Strien c.s. verzoekt de regering alle noodzakelijke stappen te ondernemen om tot een uittreding uit de euro te komen. De motie is ontraden.

De motie-Van Apeldoorn c.s. verzoekt de regering geen nieuwe bezuinigen op de zorg, onderwijs en andere cruciale publieke voorzieningen door te voeren ter financiering van het prijsplafond. Ook deze motie is ontraden.

De motie-Prast c.s. overweegt dat andere EU-landen dwingende maatregelen hebben getroffen om overbodig energiegebruik te verbieden, zoals een verbod op het gebruik van lichtreclames 's nachts en als het licht is, een verbod op het koelen van openbare gebouwen tot onder 25 graden en een verbod op het permanent open laten staan van winkeldeuren en verzoekt de regering om zo snel mogelijk dit voorbeeld te volgen. De minister verzocht de indiener de motie aan te houden.

De motie-Prast c.s. verzoekt de regering het Btw-tarief op het openbaar vervoer in 2023 naar nul te verlagen. De motie is ontraden.

De motie-Prast c.s. verzoekt de regering de volumecorrectieregeling (de korting grootverbruikers elektriciteit) zo snel mogelijk af te schaffen. De motie is ontraden.

De motie-Prast c.s. overweegt dat de Kamer voor een beoordeling van de Miljoenennota moet weten hoe de uitgaven voor het energieplafond van naar verwachting tussen 10 en 40 miljard gefinancierd gaan worden en verzoekt het kabinet om dit jaar nog te komen met voorstellen voor financiering in drie verschillende scenario's voor de uitgaven (10, 25 en 40 miljard). De motie is ontraden.

De motie-Frentrop c.s. roept de regering op excuses te maken aan alle belastingbetalers die de afgelopen jaren de betreffende box 3 heffing ten onrechte hebben betaald. Ook deze motie is ontraden.


Aangehouden motie

De motie-Otten c.s. verzoekt de regering om maatregelen te nemen om de aansturing van de Belastingdienst te verbeteren zodat de voor de Nederlandse economie dringend noodzakelijke fiscale aanpassingen ook uitgevoerd kunnen worden door de Belastingdienst en hiervoor de noodzakelijke middelen beschikbaar te maken. De motie is ontraden.



Deel dit item: