Lustrumjaar 2024-2025

Op verschillende momenten en plaatsen wordt vanaf september 2024 tachtig jaar vrijheid gevierd en herdacht. Op 12 september 1944 werd het Zuid-Limburgse Mesch als eerste dorp in Nederland bevrijd door de geallieerde Amerikanen. De bevrijding van het Koninkrijk duurde vanaf dat moment nog bijna een heel jaar en ging gepaard met veel strijd, slachtoffers en een hongerwinter. Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd en op 15 augustus 1945 het hele Koninkrijk der Nederlanden. Op deze website kunt u lezen met wie en waar de Staten-Generaal aanwezig zijn dit jaar om 80 jaar vrijheid te herdenken en te vieren.


26 januari 2025: Nationale Holocaust Herdenking

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma waren zondag 26 januari aanwezig bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. De beide Kamervoorzitters legden namens de Staten-Generaal een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'. Tijdens de herdenking spraken onder anderen minister-president Dick Schoof, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Jacques Grishaver en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Herman van Veen zong het lied 'Rivierenbuurt'. Karel Beesemer hield als overlevende een toespraak. Voorafgaand aan de herdenking was er een stille tocht.


21 september 2024: Airborne Museum Oosterbeek

De ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, Joanna Roper, organiseerde op zaterdag 21 september een receptie ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Operation Market Garden. De receptie vond plaats in Airborne Museum Hartenstein (Oosterbeek). Eregast was Anne, de Princess Royal, zus van de Britse Koning Charles III. Namens de Eerste Kamer was Voorzitter Jan Anthonie Bruijn aanwezig.


21 september 2024: Nationaal Monument Oranjehotel

In de ochtend van 21 september vond de jaarlijkse herdenking in het Nationaal Monument Oranjehotel plaats in Scheveningen. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma legden namens de Staten-Generaal een krans. Voorafgaand aan de kranslegging vond de traditionele 'Stille Gang' langs 'Doodencel 601' plaats. Tussen 1940 en 1945 zaten ruim 25.000 mensen opgesloten in het Oranjehotel, opgepakt voor daden die de Duitse bezetter als overtredingen beschouwde. Al tijdens de oorlog kreeg de gevangenis de naam 'Oranjehotel', als eerbetoon aan de verzetsmensen die er vastzaten.


20 september 2024: Slag om Arnhem

In de avond van vrijdag 20 september is de Slag om Arnhem herdacht. Tijdens de herdenking werd stilgestaan bij de offers die in Arnhem zijn gebracht bij de poging van de geallieerden een doorbraak naar vrijheid te realiseren. Bij de slag in 1944 is Arnhem volledig verwoest, vielen vele slachtoffers, waaronder militairen en burgers, en vond een massale evacuatie plaats. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma legden namens de Staten-Generaal een krans.


12 september 2024: Mesch

De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Martin Bosma, waren donderdag 12 september bij de nationale start van het lustrumjaar 80 jaar vrijheid in het Limburgse Mesch. In aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima is de route afgelegd die de geallieerden 80 jaar eerder van België naar Nederland aflegden. Op de dorpsweide in Mesch werd vervolgens het Vrijheidsvuur ontstoken en zijn bloemen gelegd.


Deel dit item: