Nieuws uit de commissies van 15 oktober 2024



Op dinsdag 15 oktober spraken diverse vaste Kamercommissies over lopende wetsvoorstellen. Hieronder een selectie van deze commissievergaderingen. Het volledig overzicht vindt u hier.


Motie

De commissie voor Financiën besprak de motie-Van Meenen c.s. Deze motie verzoekt de regering om de voorgenomen maatregel 'opheffen meerdere posten verlaagd btw-tarief' in een separaat wetsvoorstel op te nemen en aan de Kamers aan te bieden. De regering heeft inmiddels aangegeven deze motie niet te zullen uitvoeren. Op verzoek van D66 (Moonen) nodigt de commissie minister Heinen en staatssecretaris Idsinga uit voor een mondeling overleg op 22 oktober a.s. Concrete vraag is om uitleg te geven wat de motieven zijn om de motie-Van Meenen c.s. niet uit te voeren.


Kennismakingsgesprekken

Leden van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakten kennis met minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie.

U kunt het gesprek hier terugkijken.

De commissie voor Economische Zaken/Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG) had een kennismakingsgesprek met minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.

U kunt het gesprek hier terugkijken.

De commissie voor Koninkrijksrelaties maakte kennis met staatssecretaris Szabó van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

U kunt het gesprek hier terugkijken.


Mondeling overleg

Minister Heinen van Financiën was te gast bij de commissies voor Financiën (FIN) en Economie, Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG). Onderwerp van overleg waren TenneT en Gasunie. Een deel van deze vergadering was besloten. U kunt het openbare gedeelte van de bespreking hier terugkijken.


Europese Rekenkamer

De commissies voor Financiën en Europese Zaken ontvingen een presentatie van de Europese Rekenkamer over haar jaarverslag van 2023. De Rekenkamer constateert hierin onder andere dat het aantal fouten bij de uitbetaling van EU-gelden het afgelopen jaar opnieuw is toegenomen. De Europese toezichthouder heeft daarom de EU-begroting ten aanzien van de uitgaven voor het vijfde jaar op rij afgekeurd.

U kunt de presentatie hier terugkijken.


Schriftelijke inbreng

Voordat een wetsvoorstel gereed is voor plenaire behandeling, overleggen commissies met ministers en staatssecretarissen, meestal schriftelijk. In meerdere commissies is inbreng geleverd voor dit soort overleg. Hieronder een selectie:


Over de commissies

Eerste Kamercommissies bespreken wetsvoorstellen en komen geregeld bijeen. Commissies beoordelen of een wetsvoorstel klaar is voor plenaire behandeling of dat er nog vragen over worden gesteld aan de regering. Wetsvoorstellen voorzien van een blanco verslag worden als hamerstuk afgedaan. De belangrijkste besluiten van de commissies worden als korte aantekeningen openbaar gemaakt.


Bezoekersinformatie

Commissievergaderingen zijn live te volgen, al is het aantal stoelen voor bezoekers beperkt. De vergaderingen zijn ook te volgen via de livestream, en kunnen worden teruggekeken. Op de verslagpagina van de commissievergadering zijn alle documenten te vinden die met een wetsvoorstel samenhangen.


Deel dit item: