Nieuws uit de commissies van 22 oktober



Op dinsdag 22 oktober spraken diverse vaste Kamercommissies over lopende wetsvoorstellen. Hieronder een selectie van deze commissievergaderingen. Een volledig overzicht vindt u hier.


Kennismakingsgesprek

De commissie voor Digitalisering (DIGI) had een kennismakingsgesprek met staatssecretaris Szabó van Digitalisering en Koninkrijksrelaties.


Mondeling overleg

De commissie voor Financiën (FIN) voerde een mondeling overleg met staatssecretaris Idsinga van Fiscaliteit en Belastingdienst over de aangekondigde btw-verhoging op sport, cultuur, media en logies. Specifiek ging het over de motie-Van Meenen die de regering verzoekt deze verhoging te vatten in een eigen wetsvoorstel en niet als onderdeel van het Belastingplan 2025.


Petitie

Op 22 oktober hebben leden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport een petitie in ontvangst genomen: de Eerste Onderzoeksagenda Kabuki Syndroom.


Plenair

De commissie voor Economische Zaken/Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG) acht het wetsvoorstel Gemeentelijke instrumenten warmtetransitie gereed voor plenaire behandeling.


Inbreng

Voordat een wetsvoorstel gereed is voor plenaire behandeling, overleggen commissies met ministers en staatssecretarissen, meestal schriftelijk. In meerdere commissies is inbreng geleverd voor dit soort overleg. Hieronder een selectie:

  • De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besprak het wetsvoorstel Wijziging Meststoffenwet. Verzoek van de minister was om dit voorstel met spoed te behandelen, gezien de beoogde ingang om 1 januari 2025. Besloten is tot een schriftelijk overleg, waarna een plenaire behandeling op 12 november volgt.
  • De commissie voor Infrastructuur en Waterstaat/Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (I&W/VRO) besprak de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Inbreng voor schriftelijk overleg met minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) is geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek), mede namens de fracties van GroenLinks-PvdA (Crone) en het CDA (Rietkerk).

Over de commissies

Eerste Kamercommissies bespreken wetsvoorstellen en komen geregeld bijeen. Commissies beoordelen of een wetsvoorstel klaar is voor plenaire behandeling of dat er nog vragen over worden gesteld aan de regering. Wetsvoorstellen voorzien van een blanco verslag worden als hamerstuk afgedaan. De belangrijkste besluiten van de commissies worden als korte aantekeningen openbaar gemaakt.


Bezoekersinformatie

Commissievergaderingen zijn live of via de livestream te volgen. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u via deze link:

Op de verslagpagina van de commissievergadering zijn alle documenten te vinden die met een wetsvoorstel samenhangen:


Deel dit item: