Nieuws uit de commissies van 4 februari



Op dinsdag 4 februari spraken diverse vaste Kamercommissies over lopende wetsvoorstellen. Hieronder een selectie van deze commissievergaderingen. Een volledig overzicht vindt u hier.


Begrotingen 2025

  • Volksgezondheid, Welzijn en Sport

    De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besluit het wetsvoorstel bij voorkeur te behandelen in een plenair debat op 18 februari 2025. Dit onder het voorbehoud dat de minister uiterlijk 7 februari 2025 zowel procesmatig als inhoudelijk duidelijk maakt hoe zij invulling gaat geven aan de (door de Tweede Kamer) gevraagde alternatieve dekking voor de ombuigingen op de VWS-begroting. Dit naar aanleiding van het amendement-Bontenbal c.s. bij de OCW-begroting over een alternatieve invulling voor de 'ombuiging subsidie bij- en nascholing medisch specialisten’.

  • Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en Diergezondheidsfonds

    De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besluit tot een tweede schriftelijke vragenronde. Uiterlijk vrijdagochtend 7 februari 2025 leveren de fracties van de PvdD (Visseren-Hamakers) en FVD (Dessing) inbreng voor het tweede verslag. Onder voorbehoud van tijdige ontvangst van het antwoord van de minister (nota naar aanleiding van het tweede verslag acht de commissie het wetsvoorstel gereed voor plenaire behandeling, bij voorkeur op dinsdag 18 februari 2025.

  • Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp

    De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO) besluit op 18 februari 2025 inbreng te leveren voor een tweede schriftelijke vragenronde en tegelijkertijd alvast een datum in te plannen voor plenair debat. Daarnaast besluit zij een deskundigenbijeenkomst over deze begroting te organiseren. De commissie spreekt hierover verder op 11 februari nadat fracties hiervoor input hebben geleverd.

  • Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

    De commissie besluit de toegezegde brief over de uitvoering van het amendement-Bontenbal c.s. over het terugdraaien van een deel van de onderwijsbezuinigingen af te wachten, voordat zij inbreng levert voor een tweede vragenronde. De commissie besluit ook een deskundigenbijeenkomst te organiseren over de rechtmatigheid en uitvoerbaarheid van de voorgenomen bezuinigingen in de begrotingsstaten. De commissie spreekt hier 11 februari verder over.

  • Financiën en Nationale Schuld

    De commissie voor Financiën besluit het wetsvoorstel aan te melden voor plenair debat, bij voorkeur op 11 februari tegelijkertijd met het uitgestelde debat Plan van aanpak Witwassen of als dit niet lukt op 18 februari a.s.

  • Economische Zaken

    De commissie voor Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG) meldt het wetsvoorstel aan voor plenaire behandeling.

  • Asiel en Migratie

    De commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) bespreekt op de eerstvolgende vergaderdag na ontvangst van de antwoorden op de gestelde schriftelijke vragen (nota naar aanleiding van het verslag de verdere behandelprocedure.


Gesprek met Ombudsman en Kinderombudsman

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) voerde een kennismakingsgesprek met de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman. Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en Kinderombudsman Margrite Kalverboer gaven een korte introductie met de belangrijkste punten uit het jaarverslag 2023. Hierover en over de kabinetsreactie op het jaarverslag spraken de commissieleden met hen.


Kennismaking toezicht in de digitale sector en digitalisering bij de overheid

De commissie voor Digitalisering (DIGI) organiseerde een kennismaking met vertegenwoordigers van diverse (digitale) toezichthouders, de Algemene Rekenkamer en decentrale overheden. Een breed scala aan onderwerpen kwam aan bod op het gebied van toezicht in de digitale sector en waardegedreven, kostenefficiënte digitalisering bij de overheid.


Hamerstuk

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besprak de Wijziging begrotingsstaten Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2024 (Najaarsnota). De commissie heeft besloten blanco verslag uit te brengen, zodat de Kamer het wetsvoorstel als hamerstuk kan afdoen.


Schriftelijke inbreng

Voordat een wetsvoorstel gereed is voor plenaire behandeling, overleggen commissies met ministers en staatssecretarissen, meestal door schriftelijk vragen te stellen.

De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO) besprak het Initiatiefvoorstel-Diederik van Dijk, Van der Wal, Boswijk, Dassen, Olger van Dijk, Paternotte, Eerdmans en Ceder Wet financiële defensieverplichtingen. Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Martens), D66 (Belhirch), SP (Van Apeldoorn), PvdD (Nicolaï) en SGP (De Vries).


Over de commissies

Eerste Kamercommissies bespreken wetsvoorstellen en komen geregeld bijeen. Commissies beoordelen of een wetsvoorstel klaar is voor plenaire behandeling of dat er nog vragen over worden gesteld aan de regering. Wetsvoorstellen voorzien van een blanco verslag worden als hamerstuk afgedaan. De belangrijkste besluiten van de commissies worden als korte aantekeningen openbaar gemaakt.


Bezoekersinformatie

Commissievergaderingen zijn live of via de livestream te volgen. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u via deze link:


Deel dit item: