Op dinsdag 11 februari spraken diverse vaste Kamercommissies over lopende wetsvoorstellen. Hieronder een selectie van deze commissievergaderingen. Een volledig overzicht vindt u hier.
-
-Buitenlandse Zaken
De commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO) en voor Europese Zaken (EUZA) besloten tot een tweede schriftelijke vragenronde. Fracties kunnen tot 18 februari inbreng leveren.
-
-Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Na ontvangst van de antwoorden op de vragen die in een eerste schriftelijk ronde zijn gesteld [36600 XVI, I] besluit de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op dinsdag 18 februari 2025 inbreng te leveren voor het tweede verslag. De commissie houdt de voorkeur om de stemming over de VWS-begroting 2025 en de OCW-begroting 2025 op dezelfde dag te laten plaatsvinden.
De commissie wil op korte termijn een deskundigenbijeenkomst over het onderwerp Pandemische paraatheid houden, maar de behandeling van de begroting daarvan niet te laten afhangen. De commissie spreekt op 18 februari 2025 verder over de deskundigenbijeenkomst.
-
-Defensiematerieelbegrotingsfonds
De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp neemt de brief van de minister van Defensie voor kennisgeving aan. De commissie stelt vast dat de brief meer vragen oproept dan beantwoordt, en verzoekt de griffie dit op ambtelijk niveau door te geven. Daarnaast vraagt de commissie aan de griffie om ambtelijk aan het ministerie het verzoek door te geven om spoedige beantwoording van de vragen die zijn gesteld in de nota's naar aanleiding van verslag van de begrotingen defensie en defensiematerieelbegrotingsfonds 2025.
-
-Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (BHO)
De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp besluit de deskundigenbijeenkomst te houden op 4 maart 2025. Onderwerp is het gevolg van de voorgenomen bezuinigingen die zijn voorgesteld in de BHO-begroting 2025.
-
-Asiel en Migratie
De commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-raad (I&A/JBZ) besluit tot een tweede verslag (vragenronde). Inbreng hiervoor kunnen fracties leveren op 18 februari 2025. Onder voorbehoud van tijdige ontvangst van de antwoorden (tweede nota naar aanleiding van het verslag) binnen vier weken, meldt de commissie het wetsvoorstel aan voor plenaire behandeling.
-
-Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil een deskundigenbijeenkomst organiseren over de rechtmatigheid en uitvoerbaarheid van de voorgenomen bezuinigingen in de begrotingsstaten voor hbo en wo. De deskundigenbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 18 februari 2025.
-
-Koninkrijksrelaties en BES-fonds
De commissie besluit op 18 februari 2025 gelegenheid te bieden om inbreng te leveren voor een tweede vragenronde (het tweede verslag).
-
-Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
De commissies voor Binnenlandse Zaken (BIZA) en Digitalisering (DIGI) besluiten 18 februari 2025 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor het tweede verslag. De woordvoerders die van plan zijn vragen te stellen, verwachten daarna geen behoefte meer te hebben aan een plenair debat over het begrotingswetsvoorstel.
-
-Gemeentefonds
De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) besluit 18 februari 2025 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor het tweede verslag.
-
-Provinciefonds
De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) besluit dat de begroting als hamerstuk kan worden afgehandeld.
-
-Staten-Generaal en Overige Hoge Colleges van Staat, Kabinetten van de Gouverneurs en de Kiesraad
De commissie voor Binnenlandse Zaken meldt beide wetsvoorstellen aan voor plenaire afhandeling als hamerstuk.
-
-Sociale Zaken en Werkgelegenheid
De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VWS) besluit het wetsvoorstel voor deze begroting aan te melden voor plenair debat.
Het Wetboek van Strafvordering bevat regels voor de opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten. Door veroudering van het huidige Wetboek en door verschillende ontwikkelingen in de samenleving is een modernisering van het Wetboek nodig.
De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) organiseerde 11 februari twee bijeenkomsten ter voorbereiding op de behandeling van een nieuw Wetboek van Strafvordering. Eerst vond een technische briefing plaats van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vervolgens kregen de Kamerleden een college van de Universiteit Leiden.
U kunt beide bijeenkomsten terugkijken op de website:
-
-De commissie voor Binnenlandse Zaken besprak de verduidelijkingen in de Tijdelijke wet Groningen. De commissie meldt het voorstel aan voor plenaire afhandeling door middel van stemming.
-
-De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besprak de Wet herziening bedrag ineens. De commissie besluit het wetsvoorstel aan te melden voor plenair debat, bij voorkeur eind maart/begin april.
Voordat een wetsvoorstel gereed is voor plenaire behandeling, overleggen commissies met ministers en staatssecretarissen, meestal door schriftelijk vragen te stellen. Een selectie:
-
-De commissie voor Digitalisering (DIGI) besprak het rapport van de Algemene Rekenkamer: Focus op AI bij de rijksoverheid. Besloten is dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Fiers) en VVD (Van de Sanden).
-
-De commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-raad (I&A/JBZ) besprak de Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken. Inbreng voor het tweede verslag wordt geleverd op 18 februari 2025. De commissie spreekt alvast het voornemen uit na ontvangst van de beantwoording over het wetsvoorstel te willen stemmen (en geen plenair debat te willen).
-
-De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) besprak de voortgang van het vervolgtraject van de excuses slavernijverleden. Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van JA21 (Nanninga).
Eerste Kamercommissies bespreken wetsvoorstellen en komen geregeld bijeen. Commissies beoordelen of een wetsvoorstel klaar is voor plenaire behandeling of dat er nog vragen over worden gesteld aan de regering. Wetsvoorstellen voorzien van een blanco verslag worden als hamerstuk afgedaan. De belangrijkste besluiten van de commissies worden als korte aantekeningen openbaar gemaakt.
Commissievergaderingen zijn live of via de livestream te volgen. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u via deze link:
Deel dit item: