Minister-president Balkenende heeft vandaag in het debat in de Eerste Kamer naar aanleiding van de Regeringsverklaring expliciet de zelfstandige en belangrijke functie en rol van de Eerste Kamer in het Europese dossier gemarkeerd. De Eerste Kamer vervult zelfs een voortrekkersrol op het terrein van Europa, aldus Balkenende. Volgens de minister-president was het een vergissing toen hij in de redevoering tijdens de regeringsviering van het vijftigjarige jubileum van de Verdragen van Rome op 22 maart jl. alleen sprak over de Tweede Kamer bij de versterking van de rol van de nationale parlementen. Natuurlijk is de regering van mening dat binnen deze context ook gesproken wordt over de Eerste Kamer, zei Balkenende.
Ergernis
Balkenende reageerde hiermee op de breed gevoelde ergernis in de Eerste Kamer dat het kabinet de rol van de Eerste Kamer op het Europese dossier ogenschijnlijk niet altijd op waarde schat. Behalve de door de minister-president genoemde omissie in zijn toespraak op 22 maart, stoorde de senaat zich ook aan een recente notitie en bijbehorende aanbiedingsbrief van het kabinet aan de Eerste Kamer, over de verdragswijziging van de Europese Unie, waarin slechts werd gerefereerd aan de Tweede Kamer, terwijl de Eerste Kamer op 13 maart 2007 uitgebreid heeft gedebatteerd met de minister-president, minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Timmermans voor Europese Zaken over Europa.
Alerte rol
Waar de media en wetenschap steeds vaker opmerken dat de Eerste Kamer een zeer alerte en zelfs initiërende rol speelt in het volgen van Europese ontwikkelingen en de consequenties van die ontwikkelingen voor Nederland, kreeg de Eerste Kamer de indruk dat het kabinet zijn blik vernauwt tot de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft er in het (recente) verleden regelmatig bij het kabinet op aangedrongen om de senaat op een gelijke wijze als de Tweede Kamer te informeren en te betrekken bij Europese ontwikkelingen. Met de bijdrage van vandaag lijkt het kabinet aan die wens te voldoen.
Deel dit item: