Plenair Van Hattem bij behandeling Begroting Gemeentefonds 2025



Verslag van de vergadering van 8 april 2025 (2024/2025 nr. 25)

Status: ongecorrigeerd

Aanvang: 21.19 uur

Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Hattem i (PVV):

Dank, voorzitter. Ik wil de minister bedanken voor de beantwoording in de eerste termijn. Ik kan mij grotendeels aansluiten bij het betoog van mevrouw Geerdink van de VVD. Zij had ook een opmerking over de middelen die aansluit bij het adagium dat ik hier wel vaker gebruikt heb: eerst beleid en dan pas geld. Het lijkt me altijd goed om dat voor ogen te houden.

In dat kader moeten we goed kijken wat de effecten voor de gemeenten zijn, want we moeten voorkomen dat de ozb buitenproportioneel gaat stijgen, of überhaupt gaat stijgen. Maar het gaat niet alleen om de ozb. In dit gremium wil ik ook graag een keer de hondenbelasting genoemd hebben. Sommige gemeenten hebben die helaas nog steeds niet afgeschaft; dat geldt ook voor mijn eigen gemeente 's-Hertogenbosch. We moeten niet de situatie krijgen dat de hondenbelasting verder verhoogd gaat worden. Sterker nog: de hondenbelasting zien wij heel graag afgeschaft — ik wil het maar even gezegd hebben.

Dan kom ik bij een aantal zaken waarvan ik denk: daar kan wel in gesneden worden. Ik heb in dat kader een aantal voorbeelden uit mijn eigen gemeente aangehaald waarin te snijden valt. Maar als ik zo om me heen kijk, zie ik nog veel meer gemeenten waar het geld tegen de plinten klotst, bijvoorbeeld de gemeente Tilburg. Daar gaan ze een groene kathedraal, een of ander kunstwerk, neerzetten. Het komt er twee maanden te staan en het kost 1 miljoen euro aan belastinggeld. Er worden 50.000 bezoekers verwacht, dus er wordt gewoon €20 belastinggeld per bezoeker bijgelegd. En ondertussen klagen over te weinig geld dat vanuit het Rijk komt.

Enkele Brabantse steden, zoals Eindhoven, Den Bosch en Tilburg, zijn bezig met een onderzoek naar het slavernijverleden. Dat gaat over een periode waarin Brabant zelf nog een wingewest was, dus zelf in een ondergeschikte positie zat. Toch moeten er grote bedragen worden uitgetrokken om onderzoek te doen naar het eigen slavernijverleden. Het is complete onzin dat daar geld aan wordt uitgegeven; geld van de gemeente dat veel nuttiger voor de inwoners kan worden besteed.

Een ander voorbeeld — dan kom ik toch weer bij mijn eigen gemeente uit — betreft een elektrische vuilniswagen. Er moest een nieuwe vuilniswagen worden gekocht en vanuit ideologische redenen moest en zou het een elektrische moeten worden. Maar dat ding kost meer dan zeven ton. Als je dan ziet dat de groene ideologie de prijs flink opdrijft, dan denk ik: ga daar eerst eens in snijden en ga eerst eens de zaken efficiënter en goedkoper aanpakken, in plaats van te gaan bedelen om geld.

Tot slot een opmerking over andere inkomstenbronnen voor de gemeenten. We hebben de Regio Deals. Ik mocht vanochtend bij een bijeenkomst zijn waarbij groots werd aangekondigd — we moesten zelfs allemaal op de foto, met een bord erbij — dat er een cheque van 25 miljoen euro door de regio Noordoost-Brabant was binnengehaald. Die regio had het hoogste bedrag binnengehaald met een Regio Deal. Er zijn dus ook nog andere inkomstenbronnen voor de gemeenten, waarmee hopelijk ook een aantal zaken kunnen worden opgevangen die nu via het Gemeentefonds en andere geldstromen lopen. Die geldstromen worden nu iets minder, maar er komt dus aan de andere kant ook geld de gemeenten binnen via andere projecten van de rijksoverheid. Ik zou dus zeggen: niet te veel somberen, want we hebben hier nu een heel mooi voorstel liggen voor een gemeentefondsbegroting, die we van harte zullen steunen.

Voorzitter, tot zover in tweede termijn.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Hattem. Dan is het woord aan de heer Lievense namens de BBB-fractie.