Dit wetsvoorstel stelt nadere regels ten aanzien van geldelijke bijdragen van ouders aan scholen, sponsorgelden en wederdiensten daarvoor en het toepassen van stichtings- en opheffingsnormen door gemeenten.
Steeds meer scholen houden zich niet aan de spelregels rond geldelijke bijdragen. Zo komt het vrijwillige karakter van de ouderbijdrage in gevaar en daarmee de toegankelijkheid van het onderwijs.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is op 7 oktober 1997 met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 4 november 1997 zonder stemming aangenomen.
De wet is opgenomen in Staatsblad 542 van 25 november 1997.
ingediend
28 december 1996titel
Wijziging van de Wet op het basisonderwijs, de Interimwet op het speciaal onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs, de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet medezeggenschap onderwijs 1992 inzake ouderbijdragen, sponsorgelden en stichtings- en opheffingsnormenschriftelijke voorbereiding
ondertekening
- staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
- minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
inwerkingtreding
De dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst.
-
-Toelating van leerlingen mag niet afhankelijk worden gesteld van een geldelijke bijdrage.
-
-Overeenkomsten die ouders of leerlingen verplichten tot een geldelijke bijdrage zijn nietig, tenzij zij na de toelating van een leerling schriftelijk zijn aangegaan, met verwijzing naar het vrijwillige karakter van de bijdrage.
-
-Een overeenkomst kan ook alleen voor expliciet genoemde voorzieningen worden aangegaan, bijvoorbeeld voor een schoolkamp.
-
-De ouders en/of leerlingen uit de medezeggenschapsraad krijgen instemmingsbevoegdheid over:
. de vaststelling en wijziging van de hoogte van de ouderbijdrage
. aanvaarding van materiële of geldelijke bijdragen van derden, zoals sponsorgelden, waaraan tegenprestaties zijn verbonden, bijvoorbeeld gebruik van het produkt van de sponsor.
-
-Aanpassing van stichtings- en opheffingsnormen bij gemeentelijk herindeling wordt neergelegd in de Wet Basisonderwijs, zodat gemeenten slechts één keer - na de totstandkoming van de herindeling - het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd hoeven op te geven.
1
-
4 november 1997
stemming (hamerstuk) Handelingen EK 1997/1998, nr. 4, blz: 90