Dit voorstel keurt de op 18 december 1997 te Brussel totstandgekomen Overeenkomst inzake wederzijdse bijstand en samenwerking tussen de douaneadministraties (Het WBS-verdrag, Trb 1998, 174) goed.
Het belangrijkste doel van het WBS-verdrag is versterking van de rechtsgrondslag voor de samenwerking op douanegebied in strafzaken tussen de lidstaten van de Europese Unie.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is op 23 mei 2000 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 6 juni 2000 als hamerstuk afgedaan.
De wet is opgenomen in Staatsblad 281 van 8 juni 2000.
ingediend
1 november 1999titel
Goedkeuring van de op 18 december 1997 te Brussel totstandgekomen Overeenkomst opgesteld op grond van artikel K.3 van het Verdrag betreffende de Europese Unie inzake wederzijdse bijstand en samenwerking tussen de douaneadministraties (Trb. 1998, 174)schriftelijke voorbereiding
ondertekening
- minister van Justitie
inwerkingtreding
Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst
-
-Het gaat vooral om strafrechtelijke onderzoeken van inbreuken op wetgeving die een bedreiging kunnen vormen voor de kwaliteit van de samenleving, zoals de openbare orde, de openbare veiligheid, de openbare zedelijkheid en de volksgezondheid.
-
-In aanvulling op de bestaande informatieuitwisseling op douanegebied worden op basis van het verdrag mogelijkheden geschapen om in strafzaken op douanegebied grensoverschrijdend operationeel samen te werken.
-
-Daardoor krijgen de wethandhavingsautoriteiten in de lidstaten bij de strijd tegen drugssmokkel, wapensmokkel en andere vormen van grensoverschrijdende criminaliteit en fraude met goederen betere mogelijkheden om deze inbreuken op de wetgeving te voorkomen, op te sporen en te bestrijden.
-
-Het WBS-verdrag vervangt de geldende op 7 september 1967 te Rome tot stand gekomen Overeenkomst tussen België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland inzake wederzijdse bijstand tussen de onderscheiden douaneadministraties (Trb. 1968, 172), dat bekend staat als het Verdrag van Napels.
-
-Het WBS-verdrag wordt tevens aangeduid als Napels II.
-
23 mei 2000
stemming (hamerstuk) Handelingen TK 1999/2000, nr. 78: blz. 5060-5061 -