Dit wetsvoorstel vult in het Wetboek van Strafvordering het huidige beperkte spreekrecht van slachtoffers van ernstige misdrijven en nabestaanden aan tot een onbeperkt spreekrecht. Dit onbeperkte spreekrecht maakt het voor slachtoffers en nabestaanden mogelijk om tijdens de zitting onder andere te spreken over de mogelijke bewezenverklaring, het strafbare feit, de schuld van de verdachte(n) en de straf. De regering wil hiermee de positie van het slachtoffer tijdens het strafproces versterken.
Met dit voorstel wordt het door een uitbreiding van het schadefonds geweldsmisdrijven voor nabestaanden van slachtoffers van ernstige verkeersovertredingen mogelijk om nabestaanden van verkeersmisdrijven een tegemoetkoming toe te kennen.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (EK 34.082, A) is op 2 juni 2015 aangenomen door de Tweede Kamer. De PVV, de Groep Bontes/Van Klaveren, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de VVD, Houwers, Klein, de Groep Kuzu/Öztürk, Van Vliet, D66, GroenLinks, de PvdA, de PvdD en de SP stemden voor.
De plenaire behandeling door de Eerste Kamer vond plaats op 5 april 2016. Het voorstel is op 12 april 2016 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. GroenLinks en D66 stemden tegen.
ingediend
12 november 2014titel
Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter aanvulling van het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in het strafproces en wijziging van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven ter uitbreiding van de mogelijkheid van uitkering aan nabestaandenschriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
- staatssecretaris van Veiligheid en Justitie
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.
9
-
-
15 augustus 2017
brief over de uitvoering van toezegging T02309 over spreekrecht bij tbs-zittingen EK, H
voor kennisgeving aangenomen op 26 september 2017 -
-
-
-
-
-
-