Met dit wetsvoorstel worden verschillende bestaande wettelijke regelingen betreffende het behoud en beheer van het Nederlandse erfgoed geïntegreerd.
Ook bevat het voorstel een aantal nieuwe onderdelen. Zo komt er een regeling voor het vervreemden van cultuurgoederen en verzamelingen die in eigendom zijn van de Rijksoverheid of van gemeentelijke of provinciale overheden, wordt de zorg voor de Rijkscollectie op uniforme wijze ingericht en wordt het vergunningstelsel voor het verrichten van archeologische opgravingen vervangen door een stelsel van wettelijk geregelde certificering.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (EK 34.109, A) is op 16 juni 2015 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel op 8 december 2015 zonder stemming aangenomen.
ingediend
11 december 2014titel
Bundeling en aanpassing van regels op het terrein van cultureel erfgoed (Erfgoedwet)schriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld
Naast het samenbrengen van verschillende regelingen in één Erfgoedwet bevat dit wetsvoorstel op een aantal punten inhoudelijk nieuwe bepalingen ten opzichte van de huidige wettelijke regelingen over het cultureel erfgoed:
-
-Er komt een regeling voor het vervreemden van cultuurgoederen en verzamelingen die in eigendom zijn van de Rijksoverheid of van gemeentelijke of provinciale overheden; deze beoogt te waarborgen dat de besluitvorming over deze vervreemding op een zorgvuldige wijze gebeurt. Alvorens een overheid mag overgaan tot het vervreemden van een cultuurgoed of verzameling van hoge
kwaliteit aan een andere partij dan de Staat, een provincie of gemeente, dient deze overheid een deskundigenadvies in te winnen.
-
-De zorg voor de rijkscollectie wordt op uniforme wijze wettelijk verankerd. Voor de musea waarvoor de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Minister van OCW) verantwoordelijk is, komt deze wettelijke verankering in de plaats van de huidige privaatrechtelijke beheersovereenkomsten. Daarmee ontstaat een grondslag om voor deze instellingen de financiering van de kosten van het beheer van de rijkscollectie op een structurele wijze te regelen.
-
-Voor de Minister van OCW wordt de verplichting in het leven geroepen om cultuurgoederen en (deel)collecties van hoge kwaliteit voor de rijkscollectie te aanvaarden indien de eigenaar niet langer in staat is zelf voor het beheer zorg te dragen en hij deze cultuurgoederen onbezwaard en om niet wenst over te dragen aan de Staat. Daarmee wordt voorkomen dat belangrijk cultuurbezit waarvoor niemand de zorg voor het beheer op zich neemt, verloren gaat.
-
-Bij de integratie van de bepalingen van de Wbc wordt een voorziening toegevoegd die andere partijen dan de Staat, zoals musea, de gelegenheid geeft om zich te melden als mogelijke koper van een beschermd cultuurgoed dat naar het buitenland dreigt te verdwijnen. Daarmee worden de mogelijkheden om deze goederen voor Nederland te behouden, uitgebreid.
-
-Het vergunningstelsel voor het verrichten van archeologische opgravingen wordt vervangen door een stelsel van wettelijk geregelde certificering. Door zelfregulering in de archeologie een meer prominente plek te geven, wordt een effectiever archeologisch kwaliteitsbeleid beoogd.
-
-Om de verstoring van waardevolle scheepswrakken tegen te kunnen gaan en in algemene zin het maritieme erfgoed beter te kunnen beschermen, wordt de verbodsbepaling tot het verrichten van opgravingen uitgebreid en worden definities verduidelijkt.
-
-De in de Mw 1988 geregelde procedure tot aanwijzing van rijksmonumenten wordt vervangen door de eenvoudigere uniforme openbare voorbereidingsprocedure zoals geregeld in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
-
-Ten slotte worden de handhaving en het toezicht geharmoniseerd en wordt in dat kader het toezicht gelijkgetrokken voor een ieder die rijkscollectie beheert en worden de last onder bestuursdwang en de last onder dwangsom in het algemeen van toepassing verklaard.
30
-
-
-
12 juni 2023
brief van de staatssecretaris van OCW over beleidsreactie op beleidsdoorlichting Erfgoed en verkenning financiering monumentenzorg EK, M Bevat bijlagen
Op 21 november 2023 voor kennisgeving aangenomen door de Eerste Kamercommissie voor OCW. -
-
26 september 2022
brief van de staatssecretaris van OCW ter aanbieding van eindrapport 'Beleidsdoorlichting Erfgoed' EK, L Bevat bijlage
Op 21 november 2023 voor kennisgeving aangenomen door de Eerste Kamercommissie voor OCW. -
-
29 juni 2021
brief van de minister van OCW over de planning evaluatie Erfgoedwet, beleidsdoorlichting cultuur en Erfgoedbalans EK, K
voor kennisgeving aangenomen 6 juli 2021 -
-
6 september 2016
brief inzake afschrift aan Eerste Kamer van beantwoording brieven AWN en DDA over uitzondering voor metaaldetectie EK, J Bevat bijlagen
voor kennisgeving aangenomen op 13 september 2016 -
26 augustus 2016
Verslag van een schriftelijk overleg inzake beantwoording vragen uitzonderlijke vondsten EK, I
voor kennisgeving aangenomen op 13 september 2016 -
-
-
-
-
16 maart 2016
verslag van een schriftelijk overleg met de minister van OCW over de restauratie van de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit EK 34.285 / 34.286 / 34.109, G
voor kennisgeving aangenomen op 22 maart 2016 -
-
1 februari 2016
brief van de minister van OCW over de verwerving van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit EK 34.285 / 34.286 / 34.109, F
voor kennisgeving aangenomen op 9 februari 2016 -
8 december 2015
Motie-Gerkens (SP) c.s. over het houden van een evaluatie van de wet na 3 jaar EK, G -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-