Dit wetsvoorstel wijzigt het Nederlandse systeem voor het telefonisch overbrengen van communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden (telemarketing).
Voor telemarketing geldt op dit moment een zogenaamd opt-out-systeem, wat impliceert dat abonnees die natuurlijke personen zijn ongevraagd telefonisch mogen worden benaderd, tenzij zij zich hebben ingeschreven in het Bel-me-niet-register (BMNR) of aan de verzender anderszins te kennen hebben gegeven niet te willen worden benaderd. Dit wetsvoorstel introduceert een opt-in-systeem voor telemarketing. Het uitgangspunt van dit nieuwe systeem is dat telemarketing aan natuurlijke personen niet mag plaatsvinden, tenzij zij hiervoor uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven.
Het voorstel (EK, A) is op 26 januari 2021 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.
De Eerste Kamer heeft het voorstel op 9 februari 2021 als hamerstuk afgedaan.
ingediend
25 maart 2020titel
Wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met het invoeren van een opt-in-systeem voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden aan natuurlijke personenschriftelijke voorbereiding
ondertekening
- staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld. In dat besluit kan worden bepaald dat artikel I, onderdeel A, terugwerkt tot en met een bij dat besluit te bepalen tijdstip.
19
-
18 november 2022
brief regering; Invoeringstoets wetswijziging Telecommunicatiewet met betrekking tot telemarketing TK, 18 Bevat bijlage -
-
-
-
-
-
-
20 januari 2021
Motie van het lid Futselaar over wetgeving tegen ongevraagde acquisitie aan de deur TK, 12 -
-
1 december 2020
brief regering; Onderzoek naar de houding van burgers tegenover telemarketing TK, 10 Bevat bijlagen -
-
-
-
-
-
-
-
-