Dit wetsvoorstel beoogt bij te dragen aan een goede positionering van de Eerste Kamer in het tweekamerstelsel en een heldere rolverdeling tussen de beide Kamers der Staten-Generaal. Daartoe wordt een aanpassing van de verkiezingswijze van de Eerste Kamer voorgesteld. Dit voorstel is aangekondigd in het standpunt (EK 34.430 F) van het kabinet over het eindrapport van de staatscommissie parlementair stelsel.
De regering heeft een andere afweging gemaakt dan de staatscommissie in haar eindrapport doet en stelt voor om terug te keren naar de wijze van verkiezing die tot 1983 werd gebruikt. Hierbij wordt elke drie jaar de helft van de leden van de Eerste Kamer voor zes jaar gekozen.
Dit voorstel is de eerste lezing (het overwegings- of verklaringsvoorstel) van een aanpassing van de Grondwet.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (TK, 2) is op 8 december 2020 aangenomen door de Tweede Kamer.
Voor: Krol, D66, VVD, CDA, ChristenUnie en FVD.
Tegen: SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, 50PLUS, Van Kooten-Arissen, DENK, SGP en PVV.
Na de val van het kabinet-Rutte III op 15 januari 2021 heeft de Eerste Kamer dit wetsvoorstel op 2 februari 2021 zonder stemming controversieel verklaard. De controversialiteit is vervallen door het aantreden van het Kabinet-Rutte IV op 10 januari 2022.
De Eerste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) heeft op 26 januari 2021 het voorlopig verslag (EK, A) uitgebracht en wacht op de memorie van antwoord.
Na ontvangst van de memorie van antwoord zal de commissie bezien of een deskundigenbijeenkomst gewenst is.
ingediend
15 juli 2020titel
Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake de verkiezing, de inrichting en samenstelling van de Eerste Kamer der Staten-Generaalschriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
inwerkingtreding
1
-
2 februari 2021
Besluitvorming over controversieelverklaring van wetsvoorstellen Verslag EK 2020/2021, nr. 22, item 6