Dit wetsvoorstel dient ter vervanging van het wetsvoorstel Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche en de daarbij behorende Novelle Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. Beide voorstellen zijn op dit moment nog in behandeling bij de Eerste Kamer. Er is gekozen voor indiening van een geheel nieuw voorstel, in plaats van verdere wijziging van de eerdergenoemde wetsvoorstellen, om een onoverzichtelijk en verbrokkeld geheel te voorkomen.
Met dit voorstel wordt prostitutie en andere vormen van sekswerk in Nederland verder gereguleerd en daarmee misstanden in de seksbranche voorkomen of verminderd. Alle personen die sekswerk verrichten dienen een vergunningsgesprek te voeren bij een van de daartoe aangewezen gemeente. Tijdens dit gesprek wordt getoetst of de prostituee voldoende zelfredzaam is en niet tot de werkzaamheden wordt gedwongen. Zo moet een prostituee ten minste 21 jaar zijn, zelfredzaam zijn, geen slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie, goed geïnformeerd zijn over de risico’s van het werk, hun rechten op informatie en hun plichten kennen, en ten slotte weten waar kennis, zorg en hulp beschikbaar is om hun beroep zo veilig en gezond mogelijk te kunnen uitoefenen dan wel om ermee te kunnen stoppen. Prostituees die werken zonder vergunning kunnen een boete krijgen. Klanten van een prostituee zonder vergunning zijn strafbaar, evenals exploitanten die een prostituee zonder vergunning voor zich laten werken. Daarnaast voorziet dit wetsvoorstel in een vergunningplicht voor exploitanten van een seksbedrijf. Al deze vergunningen worden in een landelijk register ingeschreven. Dit wetsvoorstel is alleen van toepassing op het Europese deel van Nederland, niet op BES.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.
ingediend
26 januari 2021titel
Regels betreffende de regulering van sekswerk (Wet regulering sekswerk)schriftelijke voorbereiding
ondertekening
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.
0
Er zijn geen documenten gevonden.