De Voorzitters van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Vera Bergkamp, staan vandaag op de internationale herdenkingsdag stil bij de slachtoffers van de Holocaust. In een video bij het Holocaust Namenmonument in Amsterdam herdenken zij, samen met Jacques Grishaver, Voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het Holocaust Namenmonument, de Nederlandse slachtoffers, onder wie ook vier Kamerleden die door het geweld van de nazi's zijn omgekomen en wier namen door de Kamers op het monument zijn geadopteerd.
Het Holocaust Namenmonument vermeldt de namen van alle mensen die in of op weg naar de concentratie- en vernietigingskampen om het leven zijn gekomen en waarvan geen graf bekend is Het gaat om meer dan 102.000 Nederlandse Joden en 220 Sinti en Roma. Onder hen waren Eerste Kamerlid Simon de la Bella en oud-Eerste Kamerlid Maup Mendels en Tweede Kamerlid Alida de Jong en oud-Tweede Kamerlid Mozes Cohen.
Volgens de beide Kamervoorzitters is het ook nu nog, 77 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, van belang dat de gruwelijkheden van toen niet vergeten worden. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn in de video: "We leven nu in enorme vrijheid en welvaart. Die vrijheid lijkt vanzelfsprekend, maar dat is ze niet." Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp vult aan: "Als je hier rondloopt dan voel je de waarschuwing wat haat kan aanrichten. Eigenlijk niet te bevatten, maar hier zo tastbaar."
Jacques Grishaver benadrukt in de video het belang van het Namenmonument: "Een oud Joods gezegde is: als je naam niet meer wordt genoemd, dan ben je echt dood. Eigenlijk is het een begraafplaats met 102.000 grafstenen waar familieleden naar toe kunnen gaan." Het Namenmonument is in september 2021 in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en premier Rutte onthuld.
De Verenigde Naties hebben 27 januari ingesteld als internationale herdenkingsdag van de slachtoffers van de Holocaust omdat op die datum in 1945 concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de geallieerden werd bevrijd. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. De parlementen van de Europese Unie besteden gezamenlijk aandacht aan de internationale herdenking door middel van een campagne: #WeRemember2022. De video maakt daar ook onderdeel van uit.
De Kamervoorzitters zijn zondag 30 januari tevens aanwezig bij de nationale Holocaustherdenking die plaatsvindt bij het Auschwitz Monument in Amsterdam.
Deel dit item: