Staten-Generaal ontvangen Nederlandse ambassadeurs



De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvingen op woensdag 29 maart de Nederlandse ambassadeurs in het kader van de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Na een openingstoespraak van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn splitsen de ambassadeurs en de aanwezig Kamerleden zich in kleine groepjes om in meerdere rondes te spreken over onderwerpen zoals klimaatdiplomatie, de oorlog in Oekraïne, China als geopolitieke machtsfactor of internationale justitiesamenwerking.

In zijn welkomsttoespraak sprak Jan Anthonie Bruijn tot de ambassadeurs: “Uw inzichten stellen wij enorm op prijs en geven ons de zo nodige informatie om ons werk op het terrein van de buitenlandse politiek en de parlementaire diplomatie zo goed mogelijk te verrichten.” Ook ging hij in op de rol van de diverse interparlementaire assemblées. “Velen van ons (Kamerleden – red.) zijn actief in de verschillende interparlementaire assemblees. Enkelen zijn zelfs voorzitter. Tijdens deze assemblees staat vaak ook een ontmoeting met de Nederlandse ambassadeur op het programma. Deze ontmoetingen dragen veel bij aan ons begrip van het land waar de bijeenkomst wordt gehouden.”

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp sloot de bijeenkomst af. In haar toespraak zei zij dat “een goede connectie tussen de beide Kamers van het parlement en de verschillende ambassades wereldwijd van groot belang is. Niet alleen bent u als ambassadeur de oren en ogen van ons land in de wereld, ook verdedigt u bovenal de Nederlandse belangen in de taaie realiteit van de internationale machtspolitiek.”

Bergkamp vervolgde: “Of het nu op de ambassade van Kyiv is of op de ambassade van Islamabad, uw acties zorgen ervoor dat het Nederlandse buitenlandbeleid koers houdt onder ingewikkelde internationale omstandigheden.”

Nederland heeft een wereldwijd diplomatiek netwerk. De ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal werken dagelijks voor de belangen van Nederland in het buitenland. Eén week per jaar komen zij naar Nederland om de laatste ontwikkelingen te bespreken, politici te ontmoeten en de band met het thuisland waar nodig te versterken. Tijdens deze conferentie ontvangen de Staten-Generaal de ambassadeurs o.a. om nader in te gaan op de politieke besluitvorming in Nederland in relatie tot de werkzaamheden op de ambassades.


Deel dit item: