Dit wetsvoorstel is ingediend in het kader van de herijking van de VROM-regelgeving. Met dit wetsvoorstel wordt hoofdstuk 8 van de Wet Milieubeheer (Inrichtingen) deels gewijzigd.
Het doel is het vereenvoudigen en uniformeren van de systematiek waardoor meer inrichtingen onder de algemene regels vallen. Alleen wanneer zij milieurelevante activiteiten verrichten die niet door de algemene regels geregeld zijn, is de inrichting vergunningplichtig. Er wordt een limitatieve lijst van deze activiteiten opgesteld die wordt opgenomen in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Het samenvoegen van de huidige 8.40-amvb's tot één amvb heeft als voordeel dat de werkingssfeer van de algemene regels kan worden uitgebreid tot inrichtingen die nu vergunningplichtig zijn, doordat ze onder verschillende amvb's vallen. Inconsistenties tussen de verschillende amvb's worden eveneens weggenomen. Activiteiten zullen bepalend voor de toepassing van een amvb op een inrichting. De branchegerichte benadering die bij de huidige amvb's het uitgangspunt is, zal worden verlaten.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is op 31 oktober 2006 aangenomen door de Tweede Kamer. PvdA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie, SGP, LPF, Groep Wilders, Groep Eerdmans-Van Schijndel en Groep Van Oudenallen stemden voor.
De Eerste Kamer heeft het voorstel op 20 november 2006 als hamerstuk afgedaan.
ingediend
10 maart 2006titel
Wijziging van de Wet milieubeheer en enige andere daarmee verband houdende wetten (modernisering van de algemene milieuregels voor inrichtingen)schriftelijke voorbereiding
ondertekening
- staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip
3
-
-
31 oktober 2006
stemming (aangenomen, voor: PvdA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie, SGP, LPF, Groep Wilders, Groep Eerdmans-Van Schijndel en Groep Van Oudenallen) Handelingen TK 2006/2007, nr. 19, blz: 1441-1442 -
12 oktober 2006
behandeling Handelingen TK 2006/2007, nr. 12, blz: 773-783