Dit wetsvoorstel verbetert in Boek 4 BW de bescherming van erfgenamen tegen nalatenschapsschulden. De regering wil door verduidelijking van de regeling voor zuivere aanvaarding voorkomen dat erfgenamen in financiële problemen komen. Straks is pas sprake van zuivere aanvaarding als een erfgenaam goederen van de nalatenschap verkoopt of op andere wijze onttrekt aan eventuele schuldeisers. Ook komt er een uitzonderingsclausule voor gevallen waarin de erfgenaam na zuivere aanvaarding wordt geconfronteerd met een onverwachte schuld.
In het huidige erfrechtstelsel kan een erfgenaam een nalatenschap aanvaarden of verwerpen. De aanvaarding kan "zuiver" of "beneficiair". Bij zuivere aanvaarding accepteert de erfgenaam de nalatenschap zonder voorbehoud en kan hij vrij beschikken over alle nalatenschapsgoederen. Het nadeel is dat de erfgenaam met het privévermogen ook in staat voor schulden van de nalatenschap. Bij beneficiaire aanvaarding is een erfgenaam alleen met geërfd vermogen aansprakelijk voor schulden van de nalatenschap. De erfgenaam moet de nalatenschap afwikkelen onder toezicht van de kantonrechter en kan pas beschikken over de nalatenschap als alle schulden zijn voldaan.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer heeft het voorstel (EK 34.224, A) op 19 mei 2016 als hamerstuk afgedaan.
De Eerste Kamer heeft het voorstel op 7 juni 2016 als hamerstuk afgedaan.
ingediend
9 juni 2015titel
Wijziging van Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek om erfgenamen beter te beschermen tegen schulden van de erflater (Wet bescherming erfgenamen tegen schulden)schriftelijke voorbereiding
ondertekening
- minister van Veiligheid en Justitie
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.
7