Dit initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Thijssen (GroenLinks-PvdA) en Diederik van Dijk (SGP) ziet in wijziging van de Aanbesteldingswet 2012 waardoor gemeenten niet meer verplicht zijn aan te besteden in het sociale domein (Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en Participatiewet).
Als gevolg van de EU-richtlijn betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten (2014/24/EU) zijn gemeenten verplicht om bij inkoop van diensten en zorg boven een bedrag van 750.000 euro deze aan te besteden. Met dit voorstel wordt een uitzonderingsbepaling toegevoegd in de Aanbestedingswet waardoor gemeenten worden ontheven van de verplichting opdrachten in het sociaal domein aan te besteden boven dit drempelbedrag.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.
Bij brief van 23 mei 2024 (TK, 5) hebben de Tweede Kamerleden Thijssen (GroenLinks-PvdA) en Diederik van Dijk (SGP) medegedeeld dat zij de verdediging van dit initiatiefvoorstel overnemen van de leden Ellemeet en Van der Staaij.
ingediend
5 december 2018titel
Voorstel van wet van de leden Thijssen en Diederik van Dijk tot wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met het schrappen van de verplichte aanbesteding binnen het sociaal domeinschriftelijke voorbereiding
ondertekening
- minister van Economische Zaken en Klimaat
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.