Dit initiatiefvoorstel van het voormalige Tweede Kamerlid Verhoeven (D66) vergroot de digitale veiligheid door omgang met onbekende kwetsbaarheden door inlichtingen- en veiligheidsdiensten, opsporingsdiensten en het Ministerie van Defensie centraal en wettelijk te regelen. Zerodays, of onbekende kwetsbaarheden, zijn fouten in software die nog onbekend zijn bij de maker van de software (de maker heeft geen dagen gehad om het gat te dichten). Overheidsorganisaties die beschikken over de hackbevoegdheid kunnen om binnen te dringen in bijvoorbeeld een softwareprogramma gebruik maken van onbekende kwetsbaarheden in dit programma. Het bestaan en gebruiken van deze onbekende kwetsbaarheden levert een gevaar op voor de digitale veiligheid.
Met dit voorstel komt de initiatiefnemer met een uniform afwegingskader voor de omgang met kwetsbaarheden, een gezamenlijke besluitvormingsprocedure met een afwegingscommissie en een adviescommissie en een gezamenlijke toezichthouder, voor alle onbekende kwetsbaarheden die de overheid ontdekt, aankoopt of anderszins in bezit krijgt.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is op 17 mei 2022 vervallen vanwege het ontbreken van initiatiefnemers.
ingediend
19 juli 2019titel
Voorstel van wet van het lid Verhoeven houdende een regeling voor een afwegingsproces voor het gebruik van kwetsbaarheden in geautomatiseerde werken door de overheid (Wet Zerodays Afwegingsproces)schriftelijke voorbereiding
ondertekening
- minister van Economische Zaken en Klimaat
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip
17
-
-
-
-
-
-
-
23 september 2020
Motie van het lid Buitenweg over een onderzoek naar de verplichting om zerodays te verhelpen TK, 10 -
-
-
-
-
-
-
12 december 2019
advies Afdeling advisering Raad van State en Reactie van de initiatiefnemer(s) TK, 4 -
-
-