Dinsdag 19 november 2024, commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36021

Goedkeuring Verdrag met de Staat Israël inzake de status van hun strijdkrachten

Beslispunt

Hoe wenst de commissie de behandeling van het wetsvoorstel voort te zetten?

Toelichting

De ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken stuurden op 15 november 2024 de beantwoording van de brief van de commissie BDO van 22 februari 2024 met een aantal vragen over het wetsvoorstel Goedkeuring Verdrag met de Staat Israël inzake de status van hun strijdkrachten (36021) in relatie tot een aantal actuele ontwikkelingen in Gaza en Israël (zie verslag schriftelijk overleg 36021, F).

Heden wordt u gevraagd hoe u de behandeling van het wetsvoorstel wenst voort te zetten, waarbij in beginsel de volgende keuzes voorliggen:

  • 1) 
    een datum bepalen voor het leveren van inbreng voor verslag (waarin tevens de zinsnede is opgenomen dat uw commissie het voorstel aanmeldt voor plenaire afhandeling), of
  • 2) 
    het wetsvoorstel aanmelden voor een plenair debat, dan wel
  • 3) 
    het wetsvoorstel aanmelden voor plenaire afhandeling als hamerstuk of voor stemming.

Behandelgeschiedenis

De commissie heeft op 31 mei 2023 een voorlopig verslag uitgebracht (36021, A). De regering stuurde de memorie van antwoord op 31 mei 2023 (36021, B). Op 3 oktober 2023 heeft de commissie een nader voorlopig verslag uitgebracht (36021, C). Op 1 februari 2024 heeft de regering de nadere memorie van antwoord toegezonden (36021, E).

De commissie besloot op 13 februari 2024 een brief te sturen aan de minister van Defensie met een aantal vragen over het wetsvoorstel in relatie tot een aantal actuele ontwikkelingen in Gaza en Israël. Na beantwoording zou de commissie vervolgens de schriftelijke voorbereiding van dit wetsvoorstel voortzetten. De minister van Defensie stuurde op maart 2024 een uitstelbrief.

Op 15 november 2024 stuurden de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken de beantwoording (36021, F).


Nadere procedure

3.T03902 en 36410 V, L

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZ over de verhouding tussen art.21 en art.1 van het Verdrag inzake clustermunitie; Begrotingsstaat Buitenlandse Zaken 2024; Toezegging Informeren over verhouding tussen artikel 21 en artikel 1 van Verdrag Clustermunitie (36.410 V)

Beslispunt

  • Wenst de commissie de status van toezegging T03902 te wijzigen in 'voldaan'?
  • Heeft de minister van Buitenlandse Zaken de vragen van de commissie met de brief van 14 november 2024 afdoende beantwoord?

Toelichting

Tijdens het debat inzake de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken 2024 op 18 juni jl. heeft de minister van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van een vraag van het lid Nicolaï (PvdD), de Kamer toegezegd de verhouding tussen artikel 21 en artikel 1 van het Verdrag inzake clustermunitie nader toe te lichten, in relatie tot het voornemen van het leveren van F-16 vliegtuigen aan Oekraïne (zie T03902).

De minister van Buitenlandse Zaken gaf in het Verslag Raad Buitenlandse Zaken 24 juni 2024, d.d. 1 juli jl. (21.501-02, GM), invulling aan deze toezegging. Zie op bladzijde 6 en 7 de paragraaf "Het Verdrag inzake clustermunitie in relatie tot het voornemen van het leveren van F-16 vliegtuigen aan Oekraïne".

De commissie besloot op 9 juli 2024 de status op openstaand te laten en inbreng te leveren voor schriftelijk overleg op 10 september 2024. De brief is met inbreng van de fracties van GroenLinks-PvdA en PvdD op 18 september jl. naar de minister van Buitenlandse Zaken gestuurd. De minister stuurde op 6 november jl. een uitstelbrief en heeft op 14 november jl de beantwoording aan de Kamer doen toekomen. Het verslag van schriftelijk overleg (36410 V, L) en de status van toezegging T03902 liggen vandaag ter bespreking voor.


Bespreking status toezegging en verslag schriftelijk overleg

4.Inventarisatie ontvangst delegatie Vietnam

Beslispunt

Welke leden willen zich aanmelden voor dit ontvangst in de Tweede Kamer op dinsdag 10 december 2024, 17:00-18:00 uur?

Toelichting

Een delegatie van de Vietnamese Nationale Assemblee is op 10 december as. in Nederland en heeft verzocht om een overleg met Tweede en Eerste Kamerleden.

De Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken heeft de bijeenkomst gepland op 10 december, 17:00-18:00 uur. Geïnventariseerd wordt of er Eerste Kamerleden bij dit gesprek aanwezig zouden willen zijn. Dit kan tot en met vrijdag 22 november as. worden doorgegeven aan de griffie.

Mevrouw Nguyen Thanh Hai, voorzitter van de 'Delegate Affairs' commissie van de Nationale Vergadering van Vietnam komt met een delegatie van ongeveer 10 leden. Deze commissie is verantwoordelijk de organisatie en het personeel van de Nationale Assemblee.

De Vietnamese delegatie wenst graag met dit bezoek de parlementaire de banden tussen Vietnam en Nederland verder te verstevigen. Verder wenst de delegatie onder andere meer te leren over de organisatorische en personeelsprocessen die betrokken zijn bij het constitutionele en wetgevende werk van Nederland, inclusief de rollen, functies en bevoegdheden van het Nederlandse parlement (Eerste en Tweede Kamer), en over de taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden, beloning (salaris, voordelen, arbeidsomstandigheden) en prestatiebeoordelingsmechanismen van het Nederlandse parlement.


5.Terugkoppeling werkbezoek commissie BDO aan vliegbasis Leeuwarden

De leden Huizinga (CU), Marquart Scholtz (BBB), Martens (GL-PvdA), Belhrich (D66) en Van Bijsterveld (JA21) hebben vrijdag 8 november jl. deelgenomen aan een werkbezoek aan vliegbasis Leeuwarden en het Weapon Instructor Programma, op uitnodiging van het ministerie van Defensie.

Aan deze leden wordt verzocht een mondelinge terugkoppeling te geven van dit werkbezoek.

Voor meer informatie zie ook het nieuwsbericht op de Eerste Kamerwebsite.


6.Terugkoppeling verkiezingswaarnemingsmissie Georgië

De Eerste Kamerleden Karimi (Groenlinks-PvdA) en Vogels (VVD) namen van 24 tot en met 27 oktober 2024 deel aan de verkiezingswaarnemingsmissie in Georgië als lid van de OVSE Parlementaire Assemblee (OVSE PA). De leden Panman (BBB) en Bakker-Klein (CDA) waren in Georgië als korte termijnwaarnemers gedetacheerd bij ODIHR, het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten van de OVSE.

Aan deze leden wordt gevraagd een mondelinge terugkoppeling te geven van deze verkiezingswaarnemingsmissie.

Meer informatie over deze waarnemingsmissies kunt u lezen in het nieuwsbericht op de Eerste Kamerwebsite.


7.Terugkoppeling verkiezingswaarnemingsmissie Verenigde Staten

Van 2 tot en met 6 november 2024 namen zes Eerste Kamerleden deel aan de verkiezingswaarneming van de verkiezingen in de Verenigde Staten als lid van de OVSE Parlementaire Assemblee, namelijk de leden Karimi (GroenLinks-PvdA), Dittrich (D66), Van Gasteren (BBB), Recourt (GroenLinks-PvdA), Vogels (VVD) en Van Toorenburg (CDA).

Aan deze leden wordt gevraagd een mondelinge terugkoppeling te geven van deze verkiezingswaarnemingsmissie.

Meer informatie over deze waarnemingsmissie kunt u lezen in dit nieuwsbericht op de Eerste Kamerwebsite.


8.Mededelingen en informatie

Inventarisatie interesse werkbezoek aan Thales NL

De commissievoorzitter heeft een uitnodiging gekregen voor commissie BDO om een werkbezoek aan het bedrijf Thales Nederland te brengen. Hij verneemt graag van de commissie of hiervoor belangstelling bestaat. Als dit het geval is zal er naar een geschikte datum worden gezocht. Thales Nederland B.V. produceert geavanceerde radar- en infraroodapparatuur en vuurgeleidingssystemen, waaronder de APAR en SMART-L, (radio)communicatie-apparatuur en CyberDefense.

Stand van zaken behandeling Defensienota

De minister en staatssecretaris van Defensie stuurden op 5 september 2024 een aanbiedingsbrief naar de Kamer met de Defensienota 2024 (36592, A). De commissie besloot op 10 september 2024 de Defensienota opnieuw te agenderen nadat de behandeling in de Tweede Kamer is afgerond. De Tweede Kamercommissie voor Defensie heeft op 22 oktober jl. inbreng geleverd voor feitelijke vragen, de minister van Defensie heeft deze op 6 november jl. beantwoord. De commissie besloot verder de Defensienota te betrekken bij plenaire behandeling van de begroting Defensie 2025 (36600 X). Dit debat zou eerst op 13 en 14 november plaatsvinden, maar is nu verplaatst naar 3-4 december. De Defensienota zal daarna ter bespreking worden geagendeerd.

Jaarverslag 2023 van onder meer de Veteranenombudsman

De commissie BIZA heeft op 5 november jl. besloten een gesprek met de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman in te plannen, naar aanleiding van de kabinetsreactie op het Jaarverslag 2023 van de Nationale ombudsman en van de Kinderombudsman. Een eventueel gesprek met de Veteranenombudsman wordt overgelaten aan de commissie BDO. Bijgevoegd is het jaarverslag van de Nationale ombudsman, Kinderombudsman en Veteranenombudsman 2023. De minister van Defensie is ingegaan op onderwerpen genoemd in het jaarverslag van de Veteranenombudsman tijdens de bespreking van de Veteranennota 2023-2024 met de Vaste Kamercommissie Defensie op 24 juni jl. (zie 30139, 278).

Uitstelbrief beantwoording nadere vragen aangaande uitvoering van motie Motie-Karimi c.s.

Op 5 november jl. stuurde de minister van Buitenlandse Zaken een uitstelbrief aangaande de beantwoording van nadere vragen over de uitvoering van de motie Karimi c.s. over ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten in Iran. De minister streeft ernaar zo spoedig mogelijk een reactie te sturen. De brief is als bijlage bijgevoegd.

Aanvullende kabinetsreactie Draghi-rapport

Op 9 september jl. is het rapport van Mario Draghi over de toekomst van het Europees concurrentievermogen gepubliceerd. In aanvulling op de eerder verschenen kabinetsappreciatie is op 4 november jl. door de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, mede namens de ministers van Economische Zaken, Financiën en Defensie, een uitgebreidere reactie op het Draghi-rapport ten aanzien van de EU-institutionele en geopolitieke aspecten aan de Kamer verstuurd (zie bijgevoegd). De kabinetsreactie gaat onder meer in op Europees economisch buitenlandbeleid en de investeringen in Europese defensie-industrie.

De commissie EUZA heeft dit rapport betrokken bij het mondeling overleg met de minister van Buitenlandse Zaken op 12 november jl.

Kabinetsreactie op advies nr. 47 van de CAVV

De minister van Buitenlandse Zaken stuurde op 13 november jl. een brief aan de Kamer met de kabinetsreactie op het advies van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV): ‘Beslechting van geschillen waarbij een internationale organisatie partij is’ (nr. 47). Deze is ter informatie toegevoegd.

Rapport Algemene Rekenkamer aangaande het digitale krijgsmachtnetwerk NAFIN

Op 7 november jl. publiceerde de Algemene Rekenkamer het rapport 'De kracht en kwetsbaarheid van het digitale krijgsmachtnetwerk NAFIN', deze is ter informatie bijgevoegd.

Limité voorstellen

Bijgevoegd vindt u (besloten) nieuw verschenen Europese voorstellen met een limité markering, die vanwege hun besloten karakter niet op de lijst met reguliere nieuw verschenen Europese voorstellen kunnen worden opgenomen. De documenten (of gedeeltes ervan) kunt u niet delen met derden, noch uit citeren in een eventuele openbare gedachtewisseling met de regering.

Overzicht bijeenkomsten en activiteiten commissie BDO

Datum

Activiteit

dinsdag 14 januari 2024, 17:00-18:30 uur

Informele kennismaking met bewindslieden Defensie op het ministerie

woensdag 29 januari 2025 12:45-15:45 uur

Ambassadeursconferentie

   








9.Rondvraag


Korte aantekeningen