Nieuws uit de commissies van 18 februari



Op dinsdag 18 februari spraken diverse vaste Kamercommissies over lopende wetsvoorstellen. Hieronder een selectie van deze commissievergaderingen. Een volledig overzicht vindt u hier.


Begrotingen 2025

  • Volksgezondheid, Welzijn en Sport

    De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport besprak dat de fracties van GroenLinks-PvdA (Van Gurp), D66 (Moonen), SP (Van Aelst-Den Uijl), PvdD (Koffeman) en Volt (Perin-Gopie) gezamenlijk inbreng leveren voor een tweede vragenronde (tweede verslag). Daarnaast leveren de fracties van D66 (Moonen) en Volt (Perin-Gopie) elk nog een afzonderlijke inbreng. De commissie verzoekt de antwoorden van het ministerie (nota naar aanleiding van het tweede verslag) uiterlijk vrijdag 28 februari 2025 te ontvangen, zodat de commissie de verdere behandeling op 4 maart 2025 kan bespreken.

    De commissie sprak nogmaals haar voorkeur uit om de finale stemming over deze begroting en de OCW-begroting 2025 op dezelfde dag te laten plaatsvinden. De commissie streeft naar een plenair debat op 11 maart 2025. Dit is echter afhankelijk van de antwoorden op de gestelde vragen.

  • Koninkrijksrelaties en BES-fonds

    De commissie voor Koninkrijkrelaties (KOREL) heeft besproken dat inbreng voor een tweede vragenronde nog dezelfde dag wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolaï).

  • Asiel en Migratie

    De commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-raad (I&A/JBZ) besprak dat inbreng voor een tweede vragenronde (tweede verslag) nog dezelfde dag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Karimi) en D66 (Dittrich). De commissie stelt een plenaire behandeling voor op 11 maart 2025, onder voorbehoud dat de antwoorden op de vragen (nota naar aanleiding van het tweede verslag) uiterlijk 7 maart zijn ontvangen.

  • Buitenlandse Zaken

    De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO) en voor Europese Zaken (EUZA) bespraken dat de fractie van Partij voor de Dieren (Nicolaï) inbreng levert voor een tweede vragenronde (tweede verslag). De commissies hebben aangegeven dat zij dit wetsvoorstel gereed achten voor plenaire behandeling, afhankelijk van de ontvangst van de beantwoording.

  • Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (BHO)

    De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp besprak dat inbreng voor een tweede vragenronde (tweede verslag) wordt geleverd door de fracties van D66 en Volt gezamenlijk (Belhirch en Hartog), SP (Van Apeldoorn), Partij voor de Dieren (Koffeman) en Forum voor Democratie (Dessing). De commissie acht de begroting gereed voor plenaire behandeling op 11 maart 2025, onder voorbehoud van ontvangst van de beantwoording op uiterlijk 7 maart.

  • Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

    De commissies voor Binnenlandse Zaken (BIZA) en Digitalisering (DIGI) bespraken dat inbreng voor een tweede vragenronde (tweede verslag) wordt geleverd door de leden van de fractie van de PvdD (Nicolaï) en Volt (Perin-Gopie).

  • Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

    De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hield een deskundigenbijeenkomst over het begrotingsvoorstel (zie ook hieronder). Op 25 februari kunnen fracties inbreng leveren voor een tweede vragenronde. De commissie streeft naar plenaire behandeling op 11 maart en een gelijktijdige stemming met de VWS-begroting.

  • Gemeentefonds

    De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) besprak dat inbreng voor een tweede vragenronde (tweede verslag) wordt geleverd door de leden van GroenLinks-PvdA (Fiers), D66, OPNL, SP, PvdD, Volt, CDA en ChristenUnie gezamenlijk en het CDA (Van Toorenburg).


Deskundigenbijeenkomst Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) organiseerde een deskundigenbijeenkomst over de rechtmatigheid en uitvoerbaarheid van de voorgenomen bezuinigingen in het hbo en wo in de begrotingsstaten van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor 2025.

Vijf deskundigen kwamen aan het woord: Caspar van den Berg (Universiteiten van Nederland), Maurice Limmen (Vereniging Hogescholen), Raymond Schlössels, (hoogleraar bestuursrecht Universiteit Maastricht), Douwe Dirk van der Zweep, (Algemene Onderwijsbond) en Ad Verbrugge (filosoof, tevens voorzitter Beter Onderwijs Nederland).


Kennismakingsbijeenkomst Digitalisering

De commissie voor Digitalisering organiseerde een tweede kennismaking op het gebied van ontwikkelingen en uitdagingen rondom digitalisering en kunstmatige intelligentie. Deze keer kwamen diverse Hoge Colleges van Staat, adviesorganen en het Centraal Bureau voor de Statistiek aan het woord. Hoe beoordelen zij deze ontwikkelingen, mede in het licht van publieke waarden en fundamentele rechten? Hoe zien zij hun adviserende rol? Welke kansen en uitdagingen biedt de digitale transformatie? Ook kwam aan bod wat zij de Kamerleden willen meegeven met het oog op hun wetgevende en controlerende taak.


Petitie “Nederland van de kaart”

Leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO) namen de petitie “Nederland van de kaart” in ontvangst. Koos de Bruijn bood namens Partos, de branchevereniging voor internationale samenwerking, de petitie aan senator en BDO-voorzitter Koen Petersen (VVD) aan. Aanleiding is de behandeling van de Begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp 2025.


Hamerstuk

De commissie voor Infrastructuur en Waterstaat / Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (I&W/VRO) bracht over het wetsvoorstel Afwijking van het circulair materialenplan blanco verslag uit om het wetsvoorstel als hamerstuk af te kunnen doen.


Plenair

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) meldt:


Schriftelijke inbreng

Voordat een wetsvoorstel gereed is voor plenaire behandeling, overleggen commissies met ministers en staatssecretarissen, meestal door schriftelijk vragen te stellen. Een selectie:


Over de commissies

Eerste Kamercommissies bespreken wetsvoorstellen en komen geregeld bijeen. Commissies beoordelen of een wetsvoorstel klaar is voor plenaire behandeling of dat er nog vragen over worden gesteld aan de regering. Wetsvoorstellen voorzien van een blanco verslag worden als hamerstuk afgedaan. De belangrijkste besluiten van de commissies worden als korte aantekeningen openbaar gemaakt.


Bezoekersinformatie

Commissievergaderingen zijn live of via de livestream te volgen. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u via deze link:


Deel dit item: