Op dinsdag 8 april spraken verschillende vaste Kamercommissies over lopende wetsvoorstellen. Hieronder een selectie van deze commissievergaderingen. Een volledig overzicht vindt u hier.
Leden van een aantal commissies spraken onder leiding van SZW-commissievoorzitter Mei Li Vos (GroenLinks-PvdA) met de Staatscommissie demografische ontwikkelingen 2050 over de snelle bevolkingsgroei die voor Nederland is voorzien en de druk die dat geeft op de publieke voorzieningen, infrastructuur en beschikbare ruimte. De staatscommissie bracht in haar rapport hierover uit 2024 verschillende scenario’s voor Nederland in kaart.
Voordat een wetsvoorstel gereed is voor plenaire behandeling, overleggen commissies met ministers en staatssecretarissen, meestal door schriftelijk vragen te stellen. Een selectie:
De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) sprak onder andere over:
-
-de Wet transparantie en tegengaan ondermijning door maatschappelijke organisaties. De commissie wil voorlichting vragen aan de Afdeling advisering van de Raad van State wegens amendering van het wetsvoorstel. De commissie besloot de procedure van het wetsvoorstel aan te houden.
-
-het wetsvoorstel Onverenigbaarheid rechterschap met lidmaatschap Eerste en Tweede Kamer en het Europees Parlement. De fracties van BBB (Marquart Scholtz), GroenLinks-PvdA (Veldhoen), CDA (Doornhof), D66 (Dittrich), ChristenUnie (Talsma), PvdD (Nicolaï) en JA21 (Van Bijsterveld) willen inbreng leveren voor het verslag.
De commissie voor Economische Zaken/Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG) sprak over:
-
-de instellingswet Adviescollege toetsing regeldruk. De fracties van BBB (Van Langen-Visbeek) en PvdD (Visseren-Hamakers) gaven aan inbreng voor het verslag te willen leveren.
-
-de brief van minister Hermans van Klimaat en Groene Groei met reactie op de motie-Bovens c.s. over het openstellen van het Klimaatfonds voor de landbouw. Inbreng voor schriftelijk overleg gaat geleverd worden door de fractie van het CDA (Prins), gezamenlijk met de fracties van GroenLinks-PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, 50PLUS en OPNL.
De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO) besprak onder andere:
-
-het Initiatiefvoorstel-Diederik van Dijk, Van der Wal, Boswijk, Dassen, Olger van Dijk, Paternotte, Eerdmans en Ceder Wet financiële defensieverplichtingen. De fractie van de SP (Van Apeldoorn) gaf aan inbreng voor het tweede verslag te willen leveren.
-
-de planning van het debat over de begroting Buitenlandse Zaken 2025. De commissie besloot de Kamervoorzitter voor te stellen om het debat inzake de begroting op 22 april 2025 te houden.
Eerste Kamercommissies bespreken wetsvoorstellen en komen geregeld bijeen. Commissies beoordelen of een wetsvoorstel klaar is voor plenaire behandeling of dat er nog vragen over worden gesteld aan de regering. Wetsvoorstellen voorzien van een blanco verslag worden als hamerstuk afgedaan. De belangrijkste besluiten van de commissies worden als korte aantekeningen openbaar gemaakt.
Commissievergaderingen zijn live of via de livestream te volgen. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u via deze link: de Eerste Kamer bezoeken.
Deel dit item: