Muziek componist Leo Smit op Prinsjesdag



Op Prinsjesdag gaat een bewerkt stuk in première van componist Leo Smit die in 1943 omkwam in Sobibor. Componist/arrangeur Bob Zimmerman maakte in opdracht van de Staten-Generaal een nieuwe versie voor koperkwintet van Smits Sextuor uit 1933, met als titel Quintette à Cuivre . De bewerking zal te horen zijn tijdens de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal op dinsdag 15 september in de Grote Kerk en wordt gespeeld door het koperkwintet van het Residentie Orkest.

Voorzitter van de Verenigde Vergadering Jan Anthonie Bruijn: "We vieren dit jaar 75 jaar vrijheid, ook in het parlement. De Eerste en Tweede Kamer konden tijdens de oorlogsjaren vanwege de bezetting niet vergaderen. Op 20 november 1945 kwamen de Staten-Generaal voor het eerst weer bijeen in aanwezigheid van Koningin Wilhelmina en werd de parlementaire democratie hersteld. In onze zoektocht naar muziek die aansluit bij 75 jaar vrijheid kwamen we in contact met de Leo Smit Stichting."

Leo Smit (1900-1943) geldt als een van Nederlands meest begaafde componisten uit het interbellum. Al kort na zijn afstuderen voert het Concertgebouworkest zijn orkestsuite 'Silhouetten' (1925) uit. Mede door een verblijf in het buitenland vindt Leo Smit zijn eigen, unieke stijl.

Fluitiste Eleonore Pameijer, die in 1996 de Leo Smit Stichting heeft opgericht, zegt over zijn muziek: "Zijn heldere, intelligente componeerstijl blijkt uit zijn orkestwerken en uit zijn vele kamermuziekwerken, waaronder het Sextuor uit 1933, geschreven voor blazers uit het Concertgebouworkest."

Over Leo Smit

Leo Smit wordt in 1900 geboren in Amsterdam. Hij stamt uit een welgestelde, niet-religieuze joodse familie. Smit studeert aan het Amsterdams Conservatorium en slaagt cum laude voor zijn eindexamen.

Van 1927-1933 woont en werkt hij in Parijs. Daarna vestigt hij zich weer in Amsterdam als muziekpedagoog. Hij doceert compositie, piano, theorie en analyse. In februari 1943 voltooit Smit zijn laatste compositie, de 'Sonate voor fluit en piano'. Samen met zijn vrouw wordt hij door de Duitse bezetter op transport gesteld, via Westerbork naar Sobibor. Daar worden zij direct na aankomst op 30 april omgebracht.

Na de Tweede Wereldoorlog raakt de muziek van Leo Smit in de vergetelheid. In 1996 richt Eleonore Pameijer de Leo Smit Stichting op. In 2000 verschijnt het complete oeuvre van Smit op CD, ook wordt er een biografie over hem gepubliceerd.

Inmiddels is de muziek van Leo Smit, ook internationaal, weer terug op het podium. Begin 2020 besteedde NPO Radio 4 aandacht aan Smit in de podcastserie Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog . De podcastserie is hier te beluisteren, de aflevering over Leo Smit verscheen op 8 januari.

Verenigde Vergadering der Staten-Generaal

Tijdens de Verenigde Vergadering op de derde dinsdag van september speelt het Residentie Orkest traditiegetrouw meerdere stukken, zoals bij de binnenkomst van de Koning Il Discorso della Corona van componist Jurriaan Andriessen en de Hymne van de Staten-Generaal componist Johan de Meij aan het einde van de vergadering. Na het uitspreken van de troonrede wordt ieder jaar een ander stuk gespeeld. Dit jaar is dat het Sextuor/Quintette à Cuivre van Leo Smit in de bewerking van Bob Zimmerman.


Deel dit item: