Kamervoorzitters bij onthulling Holocaust Namenmonument



Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp waren zondag 19 september in Amsterdam aanwezig bij de onthulling door Koning Willem-Alexander van het Holocaust Namenmonument. De Eerste Kamer en de Tweede Kamer hebben de namen van vier in de Tweede Wereldoorlog omgekomen joodse Kamerleden geadopteerd in het monument.

De adoptie betreft de namen van de voormalige Eerste Kamerleden Simon de la Bella (SDAP) en Maup Mendels (SDAP) en de Tweede Kamerleden Alida de Jong (SDAP) en Mozes Cohen (VDB). Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen van de nazi's omgebracht of omgekomen. Het adopteren van de namen was één van de diverse activiteiten in 2020 van de beide Kamers in het kader van 75 jaar bevrijding.

Tijdens de bijeenkomst naast het monument in de Weesperstraat spraken onder anderen Jacques Grishaver, voorzitter van het Auschwitz Comité en initiatiefnemer voor het monument, minister-president Mark Rutte, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en Daniel Libeskind, de architect van het namenmonument. Van boven gezien vormen de bakstenen muren waaruit het monument bestaat het Hebreeuwse woord לזכר, dat 'in memoriam' betekent.

Holocaust Namenmonument Nederland

Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. Dit was een initiatief van Jacques Grishaver, Voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Op het monument staan de namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben.

Het gaat om Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is.

Tot nog toe kende Nederland geen monument waar elk individueel slachtoffer van de Holocaust met naam en toenaam wordt genoemd. Een jaar geleden, op woensdag 23 september 2020, werd in Amsterdam de eerste steen gelegd voor het Namenmonument.


Deel dit item: