Staten-Generaal bij herdenking MH17-ramp



Vanmiddag is bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen het neerhalen van vlucht MH17 herdacht. De ramp voltrok zich tien jaar geleden en kostte het leven aan 298 mensen. Het beeld van de colonne wagens met stoffelijke resten van de slachtoffers staat velen in het geheugen gegrift en dompelde Nederland in de zomer van 2014 in diepe rouw.

De herdenking voltrok zich in bijzijn van ongeveer 1.300 nabestaanden. Naast de Koning en minister-president Dick Schoof waren namens de Staten-Generaal Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tom van der Lee, ondervoorzitter van de Tweede Kamer, aanwezig. Ook waren er diverse vertegenwoordigers van Maleisië, Australië, het Verenigd Koninkrijk, België en Oekraïne naar de herdenking gekomen.

Tijdens de bijeenkomst zijn de namen van alle slachtoffers voorgelezen en zijn er uit respect twee minuten stilte gehouden. De minister-president hield een toespraak. Na het defilé spraken de Koning, de minister-president, de Kamervoorzitters en andere hoogwaardigheidsbekleders met nabestaanden en betrokkenen.

Eén van de slachtoffers van de MH17-ramp was Eerste Kamerlid Willem Witteveen (PvdA), hij reisde samen met zijn vrouw en dochter. De Universiteit van Tilburg en de Eerste Kamer organiseerden op woensdag 3 juli 2024 een symposium over de wetenschappelijke, politieke en culturele erfenis van Willem Witteveen.

Lees hier meer over het symposium.


Deel dit item: