Op dinsdag 17 september 2024 is het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander spreekt namens de regering de troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dat doet hij tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, een vergadering van de Eerste en Tweede Kamer samen.

Prinsjesdag vindt jaarlijks plaats op de derde dinsdag van september. Het is de traditionele start van het parlementaire jaar voor de Eerste en Tweede Kamer. Ook biedt de minister van Financiën in de Tweede Kamer de Miljoenennota en de rijksbegroting aan. In de Miljoenennota staan de plannen van de regering voor het nieuwe jaar, de rijksbegroting gaat over de manier waarop de regering die plannen wil betalen.

Op én rondom Prinsjesdag is er van alles te doen in Den Haag! Ben jij er ook bij?


Prinsjesdag bijwonen

Prinsjesdag bijwonen kan op verschillende manieren:

Langs de route

Op de derde dinsdag in september spreekt de koning de troonrede uit. Daarin maakt de regering de belangrijkste plannen voor het komende jaar bekend. Voorafgaand aan het voorlezen van de troonrede gaan leden van het Koninklijk Huis met een rijtoer van Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout naar de Koninklijke Schouwburg.

Na de Verenigde Vergadering in de Koninklijke Schouwburg keren de leden van het Koninklijk Huis weer terug naar Paleis Noordeinde. Daar vindt volgens traditie de balkonscène plaats.

Op Prinsjesdag kun je langs de route van de rijtoer staan of zitten om de Koninklijke stoet te bekijken. Ook is het mogelijk om de balkonscène bij te wonen.

Voor een veilig verloop van Prinsjesdag kan de politie je tas controleren. Aangeraden wordt om geen grote tassen of rugzakken mee te nemen. Wie een rugzak meeneemt, kan er langer over doen om langs controles te komen. Neem liever een plastic of linnen tasje mee.

In de Koninklijke Schouwburg

Elk jaar mag een klein aantal mensen in de Koninklijke Schouwburg aanwezig zijn als de koning de troonrede uitspreekt. Om Prinsjesdag bij te wonen in de Koninklijke Schouwburg, moet je een schriftelijk verzoek indienen. Dit doe je met een mail aan de Griffier van de Eerste Kamer (via protocol@eerstekamer.nl). Er is een wachtlijst van enkele jaren. Let op: sta je op de wachtlijst, dan moet je je aanmelding jaarlijks opnieuw bevestigen.


Programma Prinsjesdag

De dag bestaat uit verschillende onderdelen die volgens een vast programma verlopen.

Tijd

Programma-onderdeel

Ochtend

De rijksbegroting en de Miljoenennota gaan in het koffertje van de minister van Financiën. De Koninklijke Schouwburg wordt klaargemaakt voor alle gasten.

12.45 uur

Alle genodigden zijn aanwezig in de Koninklijke Schouwburg.

13.00 uur

Opening van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal (Koninklijke Schouwburg) en vertrek Koninklijke stoet (Paleis Noordeinde).

13.15 uur

De Koninklijke stoet komt aan bij de Koninklijke Schouwburg. Vanaf het vertrek tot aan de aankomst wordt op het Malieveld iedere minuut een saluutschot afgevuurd. De koning spreekt de troonrede uit.

ca 14.00 uur

De Koninklijke stoet gaat terug naar Paleis Noordeinde. Aansluitend is de balkonscène.

15.30 uur

De minister van Financiën biedt het koffertje met de Miljoenennota en rijksbegroting in de Tweede Kamer aan.


Evenementen rondom Prinsjesdag

Ook de dagen voorafgaand aan Prinsjesdag is er veel te beleven. Tijdens het Prinsjesfestival zijn er verschillende evenementen in de stad. Maak bijvoorbeeld een rondvaart op de Hofvijver, test je kennis tijdens de PrinsjesPubquiz of kijk je ogen uit bij de oefenshow van de paarden van de Koninklijke Marechaussee. Ook kun je een uniek bezoek brengen aan een van de bijzondere monumentale gebouwen in Den Haag tijdens Open Monumentendag op 14 september, de zaterdag voor Prinsjesdag. En Den Haag biedt in aanloop naar Prinsjesdag verschillende 'koninklijke' ervaringen tijdens Royal September.


Vervoer in en om Den Haag

Op Prinsjesdag zijn veel straten in de Haagse binnenstad afgesloten. Advies van de gemeente Den Haag is om met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad te komen.


Meer informatie


Deel dit item: