Kamervoorzitters op werkbezoek naar Aruba, Curaçao en Bonaire



In het meireces, van 28 april tot 3 mei, brachten Kamervoorzitters Jan Anthonie Bruijn en Martin Bosma een werkbezoek aan Aruba, Curaçao en Bonaire. De Eerste en Tweede Kamer zijn voor Bonaire medewetgever en voor de autonome landen Aruba en Curaçao mede-rijkswetgever. De Kamers hebben bovendien elk een vaste commissie voor Koninkrijksrelaties. De reis had het karakter van een kennismakingsbezoek, het is gebruikelijk dat Kamervoorzitters de eilanden bezoeken in hun zittingstermijn.


Aruba

Aruba werd als eerste bezocht. De delegatie sprak met Alfonso Boekhoudt, de gouverneur van Aruba, minister-president Mike Eman en Gerlien Croes, vicepremier en minister van Koninkrijksrelaties. Ook werden een beroepsopleiding, een ziekenhuis en een instelling voor ouderenzorg bezocht. In bijzijn van minister Geoffrey Wever van Financiën en Economische Zaken, was er een ontbijtsessie met een groep ondernemers die zich inzet voor het revitaliseren van de binnenstad van Oranjestad. Het bezoek aan Aruba werd afgesloten met een rondleiding door het Nationaal Archief van Aruba.


Curaçao

Op Curaçao sprak de delegatie met gouverneur Lucille George-Wout, en Statenvoorzitter Charetti America-Francesca en enkele parlementsleden. Ook was er een ontbijtsessie met minister-president Gilmar Pisas. Bij het Recherche Samenwerkingsteam in Willemstad kregen de Voorzitters een presentatie over de bestrijding van de georganiseerde misdaad. De delegatie maakte vervolgens een wandeling door de gerenoveerde wijk Otrobanda en bezochten het Antropologisch Centrum Kura Hulanda, waar ze uitleg kreeg over het slavernijverleden. Aansluitend bezochten de Voorzitters het monument voor Tula, leider van de opstand van de tot slaaf gemaakten op Curaçao in 1795. Met de Amerikaanse consul bespraken de Voorzitters de geopolitieke situatie en de relatie tussen de Verenigde Staten en het Koninkrijk.


Bonaire

De delegatie sprak op Bonaire met gezaghebber John Soliano, het Bestuurscollege en de Eilandsraad. Daarnaast voer ze langs de westkust van Bonaire, waar ze kennisnam van de toename van kustbebouwing en de invloed van klimaatverandering. De Voorzitters kregen een rondleiding in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland. Tot slot brachten ze een bezoek aan het Amerikaanse bedrijf Cargill, dat zout produceert voor industrieel gebruik.

Terugblikkend op het werkbezoek, zei Jan Anthonie Bruijn: ‘Elk van de bezochte eilanden is uniek, maar wat ze gemeen hebben is dat we overal mensen hebben ontmoet die met grote inzet werken aan de toekomst van hun eiland en de bewoners. Dan heb ik het niet alleen over bestuurders of politici, maar ook over bijvoorbeeld gevangenispersoneel, natuurbeschermers en ondernemers.’ Het werkbezoek was georganiseerd vanwege het belang dat de Staten-Generaal hecht aan goede relaties, benadrukte hij. ‘Het Koninkrijk draait om mensen en hun onderlinge verhoudingen. Als die in de basis goed zijn, overbrug je het makkelijkst verschillen.’


Deel dit item: