E030155
Laatste revisie: 23-08-2005

E030155 - Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement. Wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT). Voorstel voor een EU-actieplan



In het kader van duurzame ontwikkeling en multilaterale samenwerking stelt de Commissie een proces en een pakket maatregelen voor om het groeiende probleem van illegaal hout kappen en de daarmee samenhangende handel aan te pakken: het actieplan voor wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT). De EU is een grote markt voor hout en wenst de vraag naar hout te sturen in de richting van legaal geoogst hout. Het vraagt het EP en de Raad steun te geven aan het openen van onderhandelingen met derde landen voor FLEGT-partnerschapovereenkomsten, het opstellen van een verordening tot instelling van een vrijwillig vergunningenstelsel (maakt het FLEGT bindend voor de lidstaten) en te kijken naar overige mogelijkheden voor maatregelen ter ondersteuning van het actieplan.

Het actieplan kent een economische invalshoek, omdat veel producentenlanden zich meer zorgen maken om het verlies aan inkomsten dan om het bosbeheer en omdat de landen zelf dienen te besluiten wat illegaal is (anders kan het gezien worden als een binnenlandse inmenging). Voorgesteld wordt in de eerste fase een coördinatiemechanisme (centrale instantie, uitvoering en faciliteren van het plan, opstellen van een werkprogram) en een vrijwillig vergunningenstelsel (verificatiesysteem waaruit blijkt dat het hout rechtmatig verkregen is) op te stellen. Deze aanpak wordt ondersteund door complementaire maatregelen.

Nederland hecht aan een koppeling tussen duurzaamheid (bosbeheer) en legaliteit, deze koppeling is niet terug te vinden in het actieplan. Op nationaal niveau wordt gewerkt aan een beoordelingsrichtsnoer voor duurzaam hout. Op internationaal niveau (WTO regels) moet worden bezien of de EU bij uitvoering van het actieplan vergelijkbaar hout uit niet-FLEGT landen zou mogen weigeren.

05-02-2004: De Europese Commissie is verzocht door de Landbouw- en Visserijraad het actieplan zo snel mogelijk verder uit te werken. Verwacht wordt dat in de tweede helft van 2004 een voorstel tot een richtlijn of verordening zal worden gepresenteerd. Dit concept zal eerst in de betrokken raadswerkgroepen worden besproken.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2003)251PDF-document, d.d. 21 mei 2003

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein

verwant dossier


Behandeling Eerste Kamer

De commissie Europese Samenwerkingsorganisaties heeft in haar vergadering van 21 oktober 2003 besloten deze mededeling onder de aandacht te brengen van de commissie Milieu, mede gelet op de behandeling van het wetsvoorstel 23982 "duurzaam geproduceerd hout" plus de novelles 26998 en 28631.

De commissie Milieu heeft de onderhavige mededeling meegenomen in de behandeling van de bovengenoemde wetsvoorstellen.


Standpunt Nederlandse regering

De verordening voor een vrijwillig vergunningenstelsel wordt voorgesteld op basis van art. 133, wat inhoudt dat het een bevoegdheid van de Commissie wordt waaraan de lidstaten qua resultaat gebonden zullen zijn. Gezien de complexiteit en nog bestaande onduidelijkheid over het stelsel oordeelt de regering in fiche 5 dat het moeilijk is de subsidiariteits- en proportionaliteitstoets uit te voeren.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

Het FLEGT-actieplan kiest als invalshoek het tegengaan van economische misdrijven met betrekking tot de handel in hout en het voorkomen van de daaruit voortkomende marktverstoringen. Het gaat hierbij om de bestrijding van de illegale houtkap en houthandel, belastingenontduiking en corruptie in de bosbouw sector. Daarmee beoogt het actieplan twee belangrijke problemen aan te pakken:

1)het feit dat producentenlanden inkomsten uit belastingen mislopen door de handel in illegaal hout, en

2)het risico dat illegaal en daardoor goedkoper hout aantoonbaar het duurzaam geproduceerde hout uit de markt drukt. Het gaat hierbij niet alleen om de producenten van tropisch hout, maar bijvoorbeeld ook om producten uit landen als Rusland. Het plan richt zich in de eerste plaats op de handel in ruw hout.

De voorgestelde aanpak richt zich in de eerste plaats op het opzetten van een Voluntary Licensing Scheme en de daaraan gekoppelde verificatiesystemen waarmee zowel producentenlanden als de EU zich ervan kunnen verzekeren dat het verhandelde hout rechtmatig is verkregen. Daartoe wordt te verschepen hout voorzien van een exportvergunning op basis waarvan het op de Europese markt toegelaten wordt. Hout uit FLEGT-producentenlanden zonder exportvergunning wordt geweerd. Voor het monitoren van hout dat onder het Voluntary Licensing Systeem geëxporteerd wordt zou het Chain of Custody systeem van de FSC een voorbeeld kunnen zijn. EU wetgeving die het importeren van illegaal verkregen hout verbiedt moet nog ontwikkeld worden. Voorstel is om de ontwikkeling van het Voluntary Licensing Scheme neer te leggen in een verordening waarmee FLEGT bindend zou worden voor alle EU-lidstaten. Deze aanpak wordt ondersteund door een aantal andere maatregelen waaronder het ondersteunen van houtproducerende landen bij beleidshervormingen in de bossector, het ontwikkelen van een groen EU-aanbestedingenhandboek, het stimuleren van participatie door de particuliere sector en financiële instellingen, het tegengaan van het witwassen van de winsten uit de illegale houthandel, de uitbreiding van het aantal boomsoorten dat onder CITES valt en het weren van hout uit oorlogsgebied.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2003)251
    21 mei 2003

Behandeling Raad

Tijdens de Raad van 13 oktober 2003 is het onderhavige actieplan besproken en zijn er conclusiesPDF-document aangenomen die een ondersteuning vormen van het voorgestelde actieplan om de illegale houtkap en -handel aan te pakken. Daarnaast steunen de conclusies het idee van een Europese regelgeving die de invoer van illegaal geoogst hout en oorlogshout moet controleren.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

Op 7 juli 2005 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen ten aanzien van de wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT).


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen