E070006
Laatste revisie: 17-01-2013

E070006 - Groenboek: Op weg naar een rookvrij Europa: beleidsopties op EU-niveau




Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2007)27PDF-document, d.d. 30 januari 2007

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein

verwant dossier


Behandeling Tijdelijke Commissie Subsidiariteitstoets

Aangezien op voorhand niet duidelijk is dat mogelijke wetgeving die voortvloeit uit het Groenboek in overeenstemming is met de vereisten van subsidiariteit en proportionaliteit uit het EG-Verdrag heeft de TCS op 6 februari 2007 besloten dat het Groenboek aan de subsidiariteitstoets onderworpen zou moeten worden. Op 8 maart 2007 is het initiatief door de TCS onder de aandacht gebracht van de commissies Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Eerste en Tweede Kamer ter eigenstandige behandeling. De bevindingen van de TCS zijn samengevat in een preadvies.

Oproep

Het parlement, i.c. de Tijdelijke Commissie Subsidiariteitstoets (TCS), nodigt iedereen uit commentaar te leveren op nieuwe Europese voorstellen. Kan het beter in Nederland geregeld worden? Willen we wel een Europese aanpak, maar gaat het voorstel te ver voor Nederland? Wat zijn de consequenties? Indien u binnen zes weken na publicatie van het voorstel door de Europese Commissie uw oordeel kenbaar maakt, dan kan uw reactie worden betrokken bij het advies van de TCS aan beide Kamers. Gebruik daarvoor de reactieknop in het linker menu (een bestandje kunt u mailen naar europapoort@eerstekamer.nl).

Ook in een later stadium kan een meer inhoudelijke reactie ter kennisname van de vakcommissies worden gebracht en worden meegenomen in de dialoog tussen regering en parlement over het verloop van de onderhandelingen in Brussel. Uw reactie kan - tenzij men aangeeft daar bezwaar tegen te hebben - als 'commentaar derden' in de relevante dossiers worden geplaatst.


Behandeling Eerste Kamer

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot op 20 maart 2007 dat zij de behandeling van de brief van de Tijdelijke Commissie Subsidiariteitstoets d.d. 8 maart 2007 zal aanhouden totdat het antwoord van de minister van VWS over de Europese dossiers die op het ministerie spelen, is ontvangen.


Behandeling Tweede Kamer

Onderhavig Groenboek is aan de orde geweest tijdens het Algemeen Overleg van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport met minister Klink op 24 mei 2007.


Standpunt Nederlandse regering

Op 14 mei 2007 stuurde de regering een brief met daarin haar reactie op onderhavig groenboek.

Volgens de Nederlandse regering geeft het Groenboek een goede beschrijving van de problematiek. Zij is van mening dat de Gemeenschap geen andere rol zou moeten vervullen dan waarvan op dit moment sprake is. Daarbij wordt de ontwikkeling van regelgeving op dit terrein overgelaten aan de lidstaten en het Framework Convention on Tobacco Control-proces en richt de Gemeenschap zich op bewustmakingsintiatieven.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

Met dit Groenboek wil de Europese Commissie een discussie op gang brengen over de voor- en nadelen van diverse soorten maatregelen, waaronder een algeheel rookverbod in alle openbare gelegenheden en eventuele uitzonderingen daarop. De Commissie stelt dat een zo breed mogelijke aanpak de beste oplossing is om de volksgezondheid te beschermen, maar wil met het Groenboek antwoord krijgen op de vraag welk beleid de beste resultaten oplevert. Diverse opties passeren de revue: vrijwillige maatregelen, uitwisseling van ervaringen, de bestaande maatregelen handhaven of bindende EU-wetgeving.

De nationale regeringen, EU-instellingen en maatschappelijke organisaties kunnen tot 1 mei 2007 hun reacties op de voorstellen uit het Groenboek aan de Commissie toesturen. Op basis van deze reacties zal de Commissie gaan bekijken welke maatregelen genomen worden.


Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

Op 24 oktober 2007 nam het Europees Parlement een resolutie aan met betrekking tot onderhavig groenboek.

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Reacties Derden

Op 15 maart 2007 stuurde Koninklijke Horeca Nederland een reactie op het Groenboek.

  • notitie Koninklijke Horeca Nederland - Reactie Koninklijke Horeca Nederland
    15 maart 2007

Alle bronnen