E090081
Laatste revisie: 01-04-2010

E090081 - Groenboek: de leermobiliteit van jongeren bevorderen



Met onderhavig groenboek wil de Europese Commissie een debat op gang brengen over hoe de mogelijkheden voor Europese jongeren om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen door naar het buitenland te gaan, het best kunnen worden uitgebreid.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: gepubliceerd in Europees publicatieblad.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2009)329PDF-document, d.d. 8 juli 2009

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Behandeling Eerste Kamer

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besloot op 8 september 2009 dat onderhavig groenboek in de commissie geagendeerd zal worden zodra bekend is hoe de Tweede Kamer het voorstel behandelt, zo mogelijk voorzien van additionele informatie over internationalisering en een reactie van het ministerie van OCW.

Op 17 november 2009 besloten de fracties van het CDA en de SP dat zij een aantal vragen willen stellen over de conceptreactie van het kabinet. De behandeling werd op 24 november aangehouden tot 1 december 2009 zodat de commissie kennis kon nemen van het rapport van de Tweede Kamer.

Na bespreking op 1 december 2009 werd op 4 december 2009 een brief verstuurd aan de minister van OCW met een aantal vragen inzake de conceptkabinetsreactie d.d. 6 november 2009. Op 16 december 2009 stuurde de minister van OCW de definitieve kabinetsreactie naar de Kamer met in de begeleidende brief de mededeling dat er in een aparte brief wordt ingegaan op de vragen van de commissie OCW.

De separate brief van de minister van OCW d.d. 15 januari 2010 werd besproken op 2 februari 2010. Naar aanleiding van deze bespreking werd een brief verstuurd met vragen over de verwerking van de reactie van de commissie in de kabinetsreactie op onderhavig groenboek. Deze werd op 24 maart 2010 per brief beantwoord. De commissie heeft deze reactie voor kennisgeving aangenomen op 30 maart 2010.


Behandeling Tweede Kamer

Op 19 november 2009 heeft de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een rapport van het lid Biskop vastgesteld inzake het onderhavige groenboek.

De kabinetsreactie op onderhavig groenboek werd besproken tijdens een algemeen overleg op 25 november 2009.

  • verslag Tweede Kamer - 22.112, TK, nr. 964
    19 november 2009

Standpunt Nederlandse regering

De conceptkabinetsreactie op onderhavig groenboek werd op 6 november 2009 aangeboden aan de Eerste Kamer.

Op 16 december 2009 stuurde de minister van OCW de definitieve kabinetsreactie op het Groenboek naar de Eerste Kamer.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

Met onderhavig groenboek wil de Europese Commissie een debat op gang brengen over hoe de mogelijkheden voor Europese jongeren om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen door naar het buitenland te gaan, het best kunnen worden uitgebreid. Een periode in het buitenland studeren, leren, werken of aan vrijwilligerswerk doen, is een van de belangrijkste manieren waarop jongeren hun toekomstige inzetbaarheid en hun persoonlijke ontwikkeling kunnen versterken. Met dit Groenboek lanceert de Commissie een openbare raadpleging die tot 15 december 2009 loopt. De antwoorden worden aan de hand van een online vragenlijst en schriftelijke opmerkingen verzameld.

Deskundigen en politici hebben de laatste jaren veel van gedachten gewisseld en gediscussieerd over de voordelen van leermobiliteit. De Commissie meent dat de tijd rijp is voor een breed publiek debat hierover. Hiermee gaat zij ook in op een verzoek van de Raad van Ministers van november 2008, waarin deze de lidstaten en de Commissie verzocht het concept van mobiliteit voor alle jongeren verder te ontwikkelen, met name jongeren in verschillende leeromgevingen, zoals op school, in het hoger onderwijs, tijdens een beroepsopleiding of stage, in het kader van leerlingenstelsels of vrijwilligerswerk.

In het Groenboek worden een aantal vragen gesteld en wordt feedback gevraagd over kwesties zoals:

  • hoe kunnen we meer jongeren overtuigen om naar het buitenland te gaan om nieuwe kennis, vaardigheden en ervaring op te doen?
  • welke hindernissen voor mobiliteit moeten we wegwerken?
  • hoe kunnen alle belanghebbenden de Commissie, lidstaten, regio's, onderwijs- en opleidingsinstellingen, ngo's de krachten bundelen in een nieuw partnerschap voor leermobiliteit?

    De raadpleging loopt tot 15 december 2009. De Commissie zal de feedback op de raadpleging evalueren en een voorstel voor praktisch vervolg voorbereiden.


Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen