Korte aantekeningen vergadering commissies Europese Zaken (EUZA) en Justitie en Veiligheid (J&V) van 26 mei 2020




1. 35.295 EK, F

Brief van de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie en Veiligheid, de ministers voor Rechtsbescherming en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media inzake Nederlandse inzending EU-toetsingscyclus voor de rechtsstaat; EU en de rechtsstaat

De commissies besluiten gelegenheid te bieden om in schriftelijk overleg met de regering te treden over de brief inzake Nederlandse inzending EU-toetsingscyclus voor de rechtsstaat. De inbrengdatum is vastgesteld op 9 juni 2020.

2. Rechtsstatelijkheid in de EU

De commissies besluiten om de brief van de Hongaarse parlementsvoorzitter, László Kövér, van 9 april 2020 inzake een verantwoording van de Hongaarse wetgeving ter bestrijding van het coronavirusinzake en de kabinetsappreciatie van 19 mei jl. hiervan in behandeling te nemen en besluiten om op 9 juni gelegenheid te bieden voor inbreng voor schriftelijke overleg met de regering.

3. Mededelingen en informatie

De commissies nemen kennis van de brief van de Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa van 20 mei 2020 over de werkwijze van PACE in tijden van coronamaatregelen en de aanbieding van de open-ended “Council of Europe toolbox”.

4. Rondvraag

Naar aanleiding van de rondvraag stelt het lid Van Ballekom (VVD) voor om uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, uit te nodigen voor een gesprek over de Europese Green Deal in de Eerste Kamer. Vastgesteld wordt dat dat het voortouw van de behandeling van de Europese Green Deal ligt bij de commissie EZK/LNV. Besloten wordt de suggestie door te geleiden naar deze commissie, met het verzoek dat de commissie EUZA aan een eventueel gesprek met de Eurocommissaris kan deelnemen.


De griffier voor deze vergadering,
Fred Bergman