Korte aantekeningen vergadering commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van 11 mei 2021




1. Impact COVID-19-pandemie op conflictrisico’s en T03136

Brief van de minister voor BHenO inzake de impact COVID-19-pandemie op conflictrisico’s; Begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2021

De commissie besluit deze brief te noteren als één van de gespreksonderwerpen bij het kennismakingsgesprek met de toekomstige minister met deze portefeuille in het nieuwe kabinet. Daarnaast besluit de commissie de status van toezegging T03136 op deels voldaan te zetten.

2. Aanvullende artikel 100-inzet Resolute Support missie, Afghanistan

Brief van de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie inzake aanvullende artikel 100-inzet Resolute Support missie, Afghanistan; Nederlandse deelname aan vredesmissies

De commissie besluit inbreng voor schriftelijk overleg te leveren op 1 juni 2021. Ook besluit de commissie het onderwerp van de artikel-100 inzet van Nederlandse militairen eventueel te betrekken bij een werkbezoek aan defensie na de zomer, zodra de corona-situatie dat toelaat.

3. E200028

Gezamenlijke mededeling: EU-genderactieplan (GAP) III

De commissie verzoekt de griffie een conceptbrief aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op te stellen met het verzoek om een nadere specificatie op het in de brief toegezegde onderzoek. De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

4. Terugkoppeling interparlementaire videoconferentie GBVB/GVDB 3-4 maart 2021

De leden Van Apeldoorn (SP) en Huizinga (ChristenUnie) geven een mondelinge terugkoppeling van de GBVB conferentie die op 3-4 maart 2021 plaatsvond via videoverbinding.

5. Rondvraag

Het lid Faber (PVV) vraagt wanneer de Kamer geïnformeerd zal worden over de verdere ontwikkeling van het klachtenmechanisme van de Europese Commissie met betrekking tot het CETA-verdrag. De commissie verzoekt de griffie ambtelijk navraag te doen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk