Dagelijks bestuur Parlementaire Assemblee Raad van Europa vergadert in Rome



Voor het eerst sinds lange tijd vergaderde de Standing Committee (of 'algemeen bestuur') van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa (PACE) fysiek in plaats van online. De vergadering vond plaats te Rome op donderdag 25 en vrijdag 26 november 2021. D66-senator Petra Stienen nam hieraan deel als voorzitter van de Nederlandse delegatie en SP-senator Tiny Kox in zijn hoedanigheid als fractievoorzitter van Verenigd Europees Links (UEL).

Vanwege het Italiaans voorzitterschap van het Comité van Ministers van de Raad van Europa vond de bijeenkomst plaats in Rome. De leden werden daar verwelkomd door de Voorzitter van de Italiaanse Kamer van volksvertegenwoordigers, Roberto Fico, en de Voorzitter van de Senaat, Maria Elisabetta Alberti Casellati. De bijeenkomst stond grotendeels in het teken van het thema geweld tegen vrouwen. Tevens werd een actualiteitsdebat gehouden over de situatie van migranten aan de grens met Wit-Rusland.

Italiaanse Voorzitterschap

In het debat met de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, de heer Di Mayo, vroeg Tiny Kox hoe de minister elke leider ervan zou kunnen overtuigen dat multilateralisme niet alleen effectief is, maar ook een noodzakelijk middel is. De minister stelde daarop dat Italië zelf overtuigd is van de noodzaak van multilateralisme en het blijven voeren van een goede dialoog ten alle tijden van belang is. Petra Stienen vroeg, mede in haar hoedanigheid als rapporteur van het rapport 'on the role of men and boys in stopping gender based violence ', hoe de minister als rolmodel positie zou kiezen in het Comité van Ministers over het thema geweld tegen vrouwen. In zijn reactie benoemde de minister dat Italië de Conventie inmiddels heeft omgezet in nationale wetgeving. Verder zou het Comité van Ministers de uitvoering van de Conventie monitoren om de doelstellingen te behalen.

Geweld tegen vrouwen

De vergadering stond grotendeels in het teken van de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen (25 november). Verschillende aspecten van de vergadering gingen dan ook nader in op dit thema. Naar aanleiding van het rapport over het aanpassen van het Reglement van Orde van de leden van de PACE met een uitdrukkelijk verbod op seksisme, seksuele intimidatie en geweld en wangedrag, sprak Stienen over een veilige werkomgeving voor iedereen als mensenrecht. Belaging van vrouwen is namelijk overal aanwezig.

Als voorbeeld verwees zij naar de verbale belaging van de vrouwelijke politici tijdens de Nederlandse verkiezingen. Zij riep op om voortaan niet meer te spreken over wat niet zou mogen gebeuren, maar over wat wel nodig is. Tot slot gaf zij aan dit rapport in Nederland onder de aandacht van de Eerste en Tweede Kamer te willen brengen. Tiny Kox sprak in dit kader over het belang van het initiatief voor zowel de organisatie als haar leden. Elke vorm van geweld belet leden immers om zich uit te spreken en taken uit te voeren. Hij riep tevens op om de nationale parlementen te stimuleren om het goede voorbeeld van de PACE te volgen.

In de sessie over de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen werd bijzondere aandacht besteed aan de rol van mannen en jongens in het stoppen van dit geweld. Petra Stienen wees, tevens in haar hoedanigheid van rapporteur van het rapport 'on the role of men and boys in stopping gender based violence ', op de kosten van deze vorm van geweld, zowel fysiek, mentaal en uitgedrukt in geld. Bovendien is het gebruik van termen in dit kader van groot belang. Zo impliceert het gebruik van de term 'shadow pandemic ' dat geweld tegen vrouwen om een ziekte zou gaan, zei Stienen, terwijl het als een mensenrechtenschending moet worden beschouwd.

Ook de Nederlandse term 'huiselijk geweld', klinkt naar haar mening te vriendelijk en zou moeten worden vervangen door de term 'terreur achter de voordeur'. De aanpak van dit geweld kan niet zonder de inzet van mannen ('not about you, without you '), aldus Stienen. In dit kader bedankte zij PACE-Voorzitter Rik Daems voor zijn persoonlijke inzet hierin tijdens zijn voorzitterschap. Tiny Kox sprak van een 'inconvenient truth ' inzake geweld tegen vrouwen, want deze vorm van geweld is zowel aan mannen als vrouwen eeuwenlang aangeleerd als 'normaal' en 'te tolereren' gedrag in de maatschappij. Dit betekent echter dat goed gedrag ook kan worden aangeleerd, zo concludeerde hij.

Politieke aansprakelijkheid bij corruptie

In reactie op het rapport over het bestrijden van corruptie onder politici wees Tiny Kox op het gevaar van corruptie voor de aantasting van de rechtsstaat en van de kernwaarden waarvoor de Raad van Europa staat. Uiteindelijk schaadt deze vorm van corruptie ook het vertrouwen dat burgers in de overheid hebben, benadrukte Kox. Petra Stienen gaf aan ook dit rapport onder de aandacht van de Eerste en Tweede Kamer te zullen brengen en te zullen vragen wat kan worden gedaan in dit kader.

De situatie van migranten aan de grens met Wit-Rusland

In het current affairs debate, dat was gewijd aan de situatie van migranten aan de grens met Wit-Rusland, onderstreepte Kox dat niet kan worden toegestaan dat de noden van migranten worden misbruikt door Wit-Rusland om druk uit te oefenen op de Europese Unie in reactie tegen EU-sancties. Het klopt dat de territoriale soevereiniteit van de lidstaten van de Raad van Europa op deze wijze wordt aangevallen, aldus Kox, maar dit kan niet worden gebruikt als excuus voor deze landen om hun eigen verplichtingen, bijvoorbeeld ten aanzien van het asielaanvragen, te ontlopen.

Andere onderwerpen

De Standing Committee markeerde ook nog de 70e verjaardag van de Geneefse Conventies met een rapport over de toenemende synergie tussen internationaal humanitair recht en internationale mensenrechten. Een soortgelijk rapport ter gelegenheid van de 70e verjaardag van het Vluchtelingenverdrag van 1951 was gericht op de internationale bescherming van vluchtelingen, met een afzonderlijk rapport over de vrijwillige herplaatsing van migranten die humanitaire bescherming nodig hebben en de vrijwillige hervestiging van vluchtelingen.

Andere rapporten waarover werd gedebatteerd, waren onder meer de impact van de covid-19-pandemie op onderwijs en cultuur, de belangen van het kind en het beleid voor een evenwicht tussen werk en privéleven, de genderaspecten van pornografie en de gevolgen ervan voor mensenrechten, en discriminatie van Roma en Travellers inzake huisvesting.

Meer informatie

Alle aangenomen teksten en een integrale videoregistratie van de vergadering van de Standing Committee zijn hier te vinden.


Deel dit item: