Januari-sessie Parlementaire Assemblee Raad van Europa



Een delegatie van elf Kamerleden nam van 24 tot 28 januari deel aan de eerste deelsessie van 2022 van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE). Door extra coronamaatregelen, konden er slechts enkele leden fysiek aanwezig zijn in Straatsburg. Dit betrof Eerste Kamerleden Petra Stienen (D66, delegatieleider), Ria Oomen-Ruijten (CDA), Margreet de Boer (GroenLinks), Tiny Kox (SP) en Bob van Pareren (Fractie-Nanninga) en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (Omtzigt). Eerste Kamerlid Reina de Bruijn-Wezeman (VVD) en Tweede Kamerleden Roelien Kamminga (VVD), Ruben Brekelmans (VVD), Agnes Mulder (CDA) en Kati Piri (PvdA) namen online deel.

Verkiezing Tiny Kox tot PACE-President

Maandag 24 januari werd senator Tiny Kox (SP) gekozen tot President van de Parlementaire Assemblee. Hij ontving 164 stemmen, zijn tegenkandidate Mariia Mezentseva (EVP) uit Oekraïne kreeg 80 stemmen. Kox volgt de Belg Rik Daems op die de afgelopen twee jaar deze functie vervulde. Kox is de 34ste President en de derde Nederlander op deze plek, na René van der Linden (2005-2008) en Hans de Koster (1978-1981).

In zijn aanvaardingsspeech bedankte Kox de Nederlandse delegatie voor haar steun. "Mensenrechten, met de implementatie van de Conventie in alle Lidstaten onze, moet onze topprioriteit blijven. Om dit te bereiken is een diepgaande dialoog in en met alle lidstaten en nationale parlementen absoluut noodzakelijk," zei Kox. Petra Stienen feliciteerde Kox en overhandigde bloemen namens de Nederlandse delegatie in de Hémicylce, de vergaderzaal van de assemblee, in aanwezigheid van parlementsleden uit 47 lidstaten.

Vice-president Ria Oomen-Ruijten

Op maandag werd eveneens de benoeming van Ria Oomen-Ruijten als Vice-President van de assemblee aanvaard voor het jaar 2022. Met een vast roulatieschema leveren de nationale delegaties een lid voor deze functie. In de afgelopen week zat Oomen-Ruijten onder meer het plenaire debat voor over het niet-handelen inzake klimaatverandering - een schending van kinderrechten, waarbij tevens kinderen het woord mochten voeren.

Toelating Russische delegatie betwist

Direct bij de opening van de plenaire sessie op 24 januari werden de geloofsbrieven van de Russische delegatie betwist. Alle delegaties moeten geloofsbrieven van hun leden inleveren. Pieter Omtzigt die de betwisting om inhoudelijke en procedurele redenen steunde, was niet van mening dat het debat over de vergiftiging van Navalny verplaatst moest worden vóór het debat over Russische geloofsbrieven.

In de discussie over het toelaten van de Russische delegatie op 26 januari stelde Ria Oomen-Ruijten dat Rusland niet voldoet aan de normen als lid van Raad van Europa. "Wij maken ons grote zorgen over vrije en eerlijke verkiezingen, de zaak Navalny, de ontbinding van Memorial en de spanningen aan de Oekraïense grens. Maar als monitoring-rapporteur voor Rusland ben ik ervan overtuigd dat praten de beste manier is om iets te bereiken," zei Oomen-Ruijten.

Toenemende haat tegen LGBTI personen in Europa

Op dinsdag 25 januari voerde Margreet de Boer het woord in het debat over toenemende haat tegen LGBTI-personen in Europa. "Geweld tegen en discriminatie van LGBTI-personen komt niet alleen voor in Rusland, Hongarije, Polen, of de landen van de zuidelijke Kaukasus. Ook in West-Europa is er veel weerstand tegen een inclusieve benadering van gender en genderidentiteit, zelfs vrouwen die zichzelf feministen noemen discrimineren transvrouwen," aldus De Boer. Ze zei dat onze strijd voor mensenrechten en tegen discriminatie iedereen moet omvatten, ook personen wier genderidentiteit niet hetzelfde is als het geslacht waarmee ze zijn geboren.

Urgentiedebat over COVID-19 en gezondheidsmaatregelen

Op donderdag 27 januari 2022 werd plenair gesproken over het verslaan van covid-19 met volksgezondheidsmaatregelen. Petra Stienen die namens haar politieke fractie (ALDE) sprak, stelde de vraag hoe een evenwicht te vinden tussen vrijheid en zelfbeschikking van het individu enerzijds en de bescherming van de mensen- en burgerrechten van onze burgers anderzijds.

"Indien er geen medische redenen zijn om niet te worden gevaccineerd moet men de gevolgen van deze keuze aanvaarden en het risico lopen te worden uitgesloten van niet-essentiële activiteiten zolang de pandemie heerst," aldus Stienen. Ook vroeg zij aandacht voor het gevaar van toenemend online en offline geweld tegen politici en dat het voor onze democratie van belang is dat parlementariërs veilig hun werk kunnen blijven doen.

Bob van Pareren onderstreepte namens zijn politieke fractie (EC/DA) dat een zorgvuldige aanpak van de overheid nodig is. "Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij onze autoriteiten. Zij moeten zich ervan bewust zijn dat het niet alleen een medische kwestie is, maar ook een sociale en psychologische. Met name peuters en baby's, die alleen ouders met maskers op hun mond zien, lijden hieronder," stelde Van Pareren.

Holocaust herdenking

Op 27 januari, de internationale dag ter herinnering van de Holocaust, vond een plechtige herdenking plaats in de plenaire zaal van de Parlementaire Assemblee. Naast een videoboodschap van Emmanuel Macron, de Franse President gaven twee overlevenden van de Holocaust speeches waarin ze vertelden over hun pijnlijke herinneringen. De ceremonie stond onder leiding van de PACE-President, Tiny Kox.

Pegasus-spionagezaak en Julian Assange

Op 25 januari in het debat met de onder Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken uit Italië, Benedetto Della Vedova, stelde Ria Oomen-Ruijten hem namens haar politieke fractie (EPP/CD) de vraag wat de Raad van Europa gaat doen inzake de Pegasus-spionagezaak.

Op dezelfde dag legde Pieter Omtzigt, rapporteur klokkenluider een statement af over Assange. "Het Britse Hooggerechtshof heeft Assange de mogelijkheid gegeven in beroep te gaan tegen zijn uitlevering aan de VS. Hij mag nu ook de beloftes van de Amerikaanse regering ter discussie stellen," zei Omtzigt. Eerder uitte hij zijn grote zorgen over verslagen dat Amerikaanse ambtenaren gesproken hadden over de mogelijkheid om Assange te vermoorden.

Aangenomen teksten

Alle teksten die tijdens deze zittingsweek door de parlementaire assemblee werden aangenomen, evenals de verslagen en videoregistraties van de debatten, vindt u hier.


Deel dit item: