Korte aantekeningen vergadering commissie Europese Zaken (EUZA) van 15 februari 2022




1. E210030 en E210031

Voorstellen voor verordeningen tot vaststelling van de wijze van uitoefening van het actief en passief kiesrecht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en bij gemeenteraadsverkiezingen; Voorstel voor een verordening betreffende transparantie en gerichte politieke reclame

De commissie bespreekt de brief van de minister van BZK van 11 februari 2022 inzake de Commissievoorstellen Europese Democratie en besluit op dit moment niet in schriftelijk overleg te treden. De meerderheid van de commissie wenst geen verzoek te doen voor een besloten technische briefing. De commissie wenst voorts op dezelfde wijze en op hetzelfde tijdstip te worden geïnformeerd als de Tweede Kamer over het verloop van de behandeling van deze voorstellen.

2. 23.987 EK, S

Brief van de Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding inzake politieke dialoog Commissiemededeling uitbreidingsbeleid van de EU voor 2021; Uitbreiding van de Europese Unie

De commissie besluit de brief van de Vicevoorzitter van de Europese Commissie en de Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, toegezonden in het kader van de politieke dialoog over de Commissiemededeling uitbreidingsbeleid van de EU voor 2021 (23987, S), voor kennisgeving aan te nemen.

3. 35.295 EK, R

Brief van de minister van BuZa inzake Nederlandse inzending toetsingscyclus voor de rechtsstaat 2022; EU en de rechtsstaat

De commissie neemt kennis van de Nederlandse inzending in het kader van de toetsingscyclus voor de rechtsstaat 2022 (35295, R).

4. E210023

Vaststelling conceptprioriteitenlijst Europees Werkprogramma 2022

De commissie stemt in met doorgeleiding van de conceptprioriteitenlijst naar de plenaire vergadering, zodat deze desgewenst kan worden vastgesteld als Europees werkprogramma 2022 van de Eerste Kamer.

5. 35 403, F

Motie van het lid Backer c.s. over onderzoek naar het profijt van het lidmaatschap van de Europese Unie; Staat van de Europese Unie 2020

De commissie bespreekt de aanbiedingsbrief inzake het Onderzoek van het Centraal Planbureau “Handelsbaten van de EU en interne markt” (35403, U) en besluit het rapport te betrekken bij de Algemene Europese Beschouwingen op 17 mei 2022. Ter voorbereiding hierop besluit de commissie fracties gelegenheid te bieden voor schriftelijk overleg met de regering.

6. LXVII plenaire COSAC, 3-5 maart 2022

De commissie stemt in met de ambtelijk voorbereide annotaties voor de LXVII plenaire COSAC.

7. Conferentie over de Toekomst van Europa

Toezegging Publieksactiviteiten in het kader van CoFE (35.508)

De delegatieleden naar de CoFE uit de Eerste Kamer koppelen mondeling terug over het verloop van de Conferentie en van de bijeenkomsten die in dit kader zijn georganiseerd. Onduidelijk blijft op welke wijze de CoFE tot concrete voorstellen zal komen en door wie deze zullen worden gedragen.
De commissie bespreekt in dit kader ook de brief van de minister van BuZa inzake activiteiten in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa (35508, O) en spreekt haar teleurstelling uit over het beperkte aantal publieksbijeenkomsten en het beperkte initiatief van de regering om de burger te betrekken. De commissie besluit desondanks de status van de toezegging (T03300) op voldaan te zetten.

8. Werkprogramma Europese Rekenkamer 2023+

De commissie bespreekt eventuele voorstellen voor het Werkprogramma 2023+ van de Europese Rekenkamer. De commissie spreekt steun uit voor de reeds ingeplande controle op de besteding van het Herstelfonds, maar draagt verder geen nieuwe suggesties aan.

9. 21.501-02 EK, DS

Brief van de minister van BuZa inzake verslag van de Raad Algemene Zaken van 25 januari 2022; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

De commissie neemt kennis van het verslag van de Raad Algemene Zaken van 25 januari 2022.

10. Mededelingen en informatie

Op verzoek van de Franse Senaat stemt de commissie in met een ontmoeting met Franse senatoren op 28 juni 2022.


De griffier van de commissie,
Fred Bergman