Staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid (J&V) heeft vragen beantwoord van de commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad (I&A/JBZ) over voorstellen van de Europese Commissie voor een duurzaam Europees beleid voor legale migratie. De voorstellen gaan over de positie van langdurig ingezeten derdelanders en toelating tot de arbeidsmarkt.
Arbeidsmarkttoets
Wanneer een langdurig ingezetene derdelander (LID) vanuit een ander land in de Europese Unie (EU) naar Nederland komt voor werk, moet hij of zij nu opnieuw een arbeidsmarkttoets ondergaan. De Europese Commissie stelt voor dat lidstaten niet langer een tweede arbeidsmarkttoets mogen uitvoeren om zo de mobiliteit in de Europese Unie te bevorderen. Het kabinet gaf in de beoordeling van het voorstel aan hiertegen bezwaar te hebben. Volgens het kabinet moet het aan de lidstaten blijven om te beslissen over toegang tot de arbeidsmarkt. De fractieleden van GroenLinks en de PvdA vroegen hoe hierbij de belangen van de LID's worden afgewogen tegen de nationale besliskracht. Staatssecretaris Van der Burg antwoordde dat voor het kabinet de keuzemogelijkheid voor lidstaten zwaarder weegt dan het vergroten van de mobiliteit in de Europese Unie.
Talentpartnerschappen
De leden van de PVV-fractie stelden vragen over de deelname van Nederland aan de talentpartnerschappen met Egypte, Marokko en Tunesië. Zij vroegen de staatssecretaris aan te geven op basis van welke criteria deze landen zijn geselecteerd. Van der Burg antwoordde dat de Europese Commissie voor deze landen heeft gekozen, omdat zij migratiesamenwerking met hen wil versterken om irreguliere migratie tegen te gaan en terugkeer bij onrechtmatig verblijf te bevorderen. De talentpartnerschappen staan volgens de Europese Commissie open voor migranten van alle opleidingsniveaus en uit verschillende sectoren.
Voorstellen legale migratie
De Europese Commissie publiceerde in april 2022 een pakket voorstellen voor een duurzaam Europees beleid voor legale migratie. Hiermee wil de Europese Commissie de positie van LID's versterken en meer in lijn brengen met de positie die Europese burgers hebben om de integratie van hen in de Europese Unie te verbeteren. Ook wil de Europese Commissie de toelatingsprocedures voor arbeidsmigranten doelmatiger en sneller maken en de positie van arbeidsmigranten versterken.
Procedure
De fractieleden van GroenLinks en de PvdA gezamenlijk, en van de PVV hadden enkele vragen en opmerkingen over de voorstellen. De leden van de fractie-Nanninga sloten zich aan bij de vragen van de PVV. De brief met daarin de vragen van de fracties is op 28 juni 2022 verstuurd. Op 16 september 2022 stuurde de staatssecretaris een antwoord.
De commissie I&A/JBZ besprak het antwoord van de regering op 4 oktober 2022 en besloot om tijdens de volgende commissievergadering vervolgvragen te stellen aan de regering.
De Raad van de Europese Unie, waarin ministers van de 27 EU-landen bijeen komen, en het Europees Parlement moeten nog over de voorstellen beslissen. Wanneer zij de voorstellen hebben goedgekeurd, moeten de richtlijnen in nationale wetgeving worden opgenomen. Daarna zijn de nieuwe regels van kracht.
Lees meer:
-
E220017- Voorstel voor een Richtlijn betreffende de status van langdurig ingezetenonderdanen van derde landen (herschikking) - Europese Berichtgeving EersteKamer
-
E220018- Voorstel voor een Richtlijn betreffende één enkele aanvraagprocedure voor eengecombineerde vergunning voor onderdanen van derde landen (herschikking) -Europese Berichtgeving Eerste Kamer
Deel dit item: