Dinsdag 9 juli 2024, commissie Europese Zaken (EUZA)




Agenda

2.PACE sessie 24- 28 juni 2024

Van 24 - 28 juni 2024 vond een plenaire sessie van de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa (PACE) plaats (zie nieuwsbericht).

Het lid Vogels (VVD) is als vervangend delegatieleider van deze plenaire sessie gevraagd een mondelinge terugkoppeling te verzorgen.

Voor een overzicht van de aangenomen resoluties en aanbevelingen tijdens deze sessie van de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa (PACE), kunt u de volgende link aanklikken: Overzicht aangenomen resoluties en aanbevelingen.


Mondelinge terugkoppeling door de delegatieleider

3.COSAC Voorzittersbijeenkomst 28-29 juli 2024

Op 28 en 29 juli a.s. vindt de COSAC Voorzitterbijeenkomst plaats onder het Hongaarse voorzitterschap. Vanuit de Eerste Kamer zal de ondervoorzitter van de commissie, Dessing (FVD) deelnemen. Vanuit de Tweede Kamer neemt het lid Emiel van Dijk (PVV) deel. De heer Dessing heeft spreektijd aangevraagd bij sessie 1 inzake de prioriteiten van het Hongaarse Voorzitterschap.

Ten behoeve van deze bijeenkomst zijn door de staf van de commissie annotaties opgesteld. De annotaties zijn gebaseerd op het conceptprogramma van 3 mei 2024.

Toegevoegd aan het agendapunt zijn verder de uitnodiging, de agenda, de conceptagenda van de plenaire vergadering 27-29 oktober en de conceptthema's van de COSAC questionnaire. Alle beschikbare documenten voor de bijeenkomst zijn bij publicatie eveneens te raadplegen op de website IPEX.

Beslispunten:

  • Kan de commissie instemmen met de voorliggende ambtelijke annotaties?
  • Wenst uw commissie de delegatie naar de COSAC aanvullende aandachtspunten mee te geven?

Bespreking van de ambtelijk voorbereide annotaties

4.21.501-02 EK, GL

Brief van de minister van BuZa over verslag Raad Algemene Zaken van 25 juni 2024; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

De minister van Buitenlandse Zaken heeft het verslag van de Raad Algemene Zaken (RAZ) van 25 juni 2024 aan de Kamer doen toekomen.

Op de volgende onderwerpen uit het verslag wordt in het bijzonder gewezen, omdat deze bijvoorbeeld eerder in uw commissie aan de orde zijn geweest:

  • Transparantieregister. Zie edossier E240001 - Pakket betreffende de verdediging van de democratie.
  • Rechtsstaatrapport Europese Commissie 2024. Het rechtsstaatrapport 2024 wordt naar verwachting op 24 juli 2024 gepubliceerd. In 2024 zal de Europese Commissie voor het eerst landenhoofdstukken opnemen over vier kandidaat-lidstaten (Albanië, Montenegro, Servië en Noord-Macedonië). Het document waarnaar de minister in dit verband verwijst in het verslag is besloten toegevoegd aan het agendapunt. Het betreft een document met een limité markering. Deze documenten (of gedeeltes ervan) kunt u niet delen met derden, noch uit citeren in een eventuele openbare gedachtewisseling met de regering.
  • Volgende institutionele cyclus, Strategische Agenda en routekaart Toekomst van Europa. In de RAZ is gesproken over de Strategische Agenda en over de routekaart Toekomst van Europa inzake voorbereiding structurering aan EU-zijde voor toekomstige uitbreiding. Beide documenten heeft de Europese Raad op 27-28 juni vastgesteld. Het Belgisch voorzitterschap heeft tijdens de RAZ een voortgangsrapport gepresenteerd over de routekaart over de toekomst van Europa. Het verslag bevat een link naar het voortgangsrapport.
  • Uitbreiding. In het kader van toetredingsonderhandelingen vonden intergouvernementele bijeenkomsten plaats met Oekraïne, Moldavië en Montenegro, waarbij de voortgang en de verwachtingen, waaronder Kopenhagencriteria, aan de orde zijn geweest.
  • Artikel 7-procedure Hongarije.

Het verslag van de Europese Raad van 27-28 juni 2024 wordt verwacht en zal zo mogelijk voor dinsdag nog worden toegevoegd m.o.o. het reces.


Bespreking verslag Raad Algemene Zaken 25 juni 2024

5.Mededelingen en informatie

CV en introductiedossier nieuwe bewindspersonen

Caspar Veldkamp (NSC) is op 2 juli jl. begonnen als minister van Buitenlandse Zaken. Zijn CV en takenpakket en het introductiedossier van het ministerie zijn ter informatie toegevoegd aan dit agendapunt.

Conform de besluitvorming in uw commissie op 11 juni jl. zal, omwille van het uitstellen van de AEB naar 2025, een mondeling overleg (1,5 uur) met de minister worden ingepland over het voorgenomen beleid voor Europese Zaken. Vanuit de commissie is verzocht dit te laten plaatsvinden na de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). De datum voor de APB is nu vastgesteld op 8 oktober 2024. Van de kant van de Kamer zou een mondeling overleg bijvoorbeeld kunnen plaatsvinden op 5, 12, 26 november of 3 december.

Na het polsen van de beschikbaarheid van de minister, zal u na het reces worden geïnformeerd over een datum waarop een mondeling overleg zou kunnen plaatsvinden.



6.Rondvraag