Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank verzorgden op dinsdag 23 januari 2024 een technische briefing voor de commissie Financiën over de digitale euro; als betaalmiddel voor dagelijks gebruik, online én offline in heel Europa, met bestaande apps of een speciale ECB-app. Het wetsvoorstel van de Europese Commissie voor de digitale euro vloeit voort uit de actualiteit: mensen betalen steeds minder contant en voor ons betalingsverkeer zijn we steeds meer afhankelijk van niet-Europese betaalbedrijven die de infrastructuur voor digitale betalingen leveren.
De digitale euro moeten worden gezien als een aanvulling op het bestaande betalingsverkeer en is in principe niet bedoeld voor sparen of beleggen. De digitale euro moet nauw aansluiten op bestaande betaalsystemen en kan worden gezien als 'cash in een digitaal jasje'. Doel is het ontwikkelen van een uniforme app, met een (contactloze) pinpas-optie voor hen die minder digitaal vaardig zijn.
Tijdens de briefing werd ook de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) in het Eurosysteem besproken: de DNB maakt zich samen met 20 andere centrale Europese Banken hard voor een digitale euro die universeel bruikbaar is en met waarborgen voor onder andere privacy. Het traject richting een digitale euro loopt parallel aan de politieke besluitvorming, het parlement wordt maandelijks geïnformeerd. De verwachting is dat na afronding van het politieke proces de digitale euro niet eerder zal worden ingevoerd dan eind 2025.
Een aantal senatoren vroeg toelichting over onder meer de betekenis van de digitale euro voor de Nederlandse concurrentiepositie, de niet-programmeerbaarheid van de munt, de volgbaarheid bij offline beschikbaarheid van de digitale euro, en de rol van commerciële banken.
Deel dit item: