De Staten-Generaal ontving op 14 maart Jakov Milatović, president van Montenegro. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma heetten de president welkom. Sinds 2006 is Montenegro onafhankelijk en onderhoudt Nederland goede diplomatieke relaties met het land.
Eerste Kamervoorzitter Bruijn sprak onder meer over het belang van Europese en internationale samenwerking, zeker sinds de Russische inval in Oekraïne: "Ik heb begrepen dat Montenegro een veilige haven biedt aan duizenden vluchtelingen uit Oekraïne. Hoewel zij natuurlijk liever niet in uw land of hier in Nederland zijn, is het belangrijk dat zij zoveel mogelijk een normaal leven kunnen leiden. Het is goed dat in Podgorica, maar ook in Den Haag, en in bijna alle andere Europese hoofdsteden, de betrokkenheid en steun voor Oekraïne ononderbroken en onvoorwaardelijk is."
Volgens Tweede Kamervoorzitter Bosma zijn de banden tussen Nederland en Montenegro sinds de erkenning van de onafhankelijkheid in 2006 alleen maar sterker geworden. “Uw bezoek zal een impuls geven aan nog nauwere contacten tussen onze landen. Niet alleen op het niveau van het parlement en de regering, maar ook voor onze inwoners en ondernemers,” zei Bosma.
President Milatović prees Nederland voor de steun aan Oekraïne, waaronder het Schaderegister in Den Haag. Verder sprak hij over toetreding van Montenegro tot de Europese Unie; het land is sinds 2009 kandidaat-lid en sinds 2012 in onderhandeling over toetreding. Montenegro heeft stabiele instellingen en het vertrouwen van burgers in de rechterlijke macht is groot. Ook voert Montenegro een buitenlands veiligheidsbeleid dat in lijn is met de Europese Unie. Het land heeft volgens de president laten zien aan de toetredingscriteria van Kopenhagen te voldoen. Hij zei dat 90 procent van de Montenegrijnen de toetreding graag versneld ziet en besloot met de woorden dat het ‘mooi symbolisch’ zou zijn als het Montenegro in 2028 zou lukken om het 28ste EU-lid te worden.
Deel dit item: