Dinsdag 9 juli 2024, commissie Economische Zaken en Klimaat (EZK)




Agenda

1.Vaststellen agenda


2.36285

Wet publiek toezicht en handhaving verordening bevordering billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten

Beslispunt

Welke leden leveren vandaag, 9 juli 2024, inbreng voor een tweede verslag?

Toelichting

Behandeling in de commissie EZK

Op 21 mei 2024 heeft de commissie inbreng geleverd voor verslag. De regering heeft op 17 juni jl. geantwoord in een nota naar aanleiding van het verslag. Bij de bespreking van de nadere procedure op 2 juli 2024, besloot de commissie om vandaag inbreng te leveren voor het tweede verslag.

Tweede Kamer

Het wetsvoorstel is op 28 maart 2024 door de Tweede Kamer als hamerstuk aanvaard.


Inbreng voor tweede verslag

3.Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer over gasleveringszekerheid in de EU (09/2024)

Bespreking

Hoe wenst de commissie te besluiten over dit Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer?

Toelichting

Behandeling in de commissie EZK:

Op 2 juli 2024 heeft de commissie, op verzoek van het lid Van Langen-Visbeek (BBB), besloten om het Speciaal verslag “Gasleveringszekerheid in de EU: EU-kader hielp lidstaten op de crisis te reageren, maar niet van alle responsmaatregelen kan impact worden aangetoond” van de Europese Rekenkamer (ERK) vandaag, 9 juli 2024, ter bespreking te agenderen.

Achtergrond van het ERK-onderzoek

Aanleiding voor het Speciaal verslag is volgens de ERK als volgt: "[...]We hebben dit onderwerp gekozen vanwege het belang van gas in de energiemix van de EU en de zeer grote afhankelijkheid van de EU van ingevoerd gas. De gascrisis als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne heeft aangetoond hoe belangrijk het is om de leveringszekerheid te waarborgen. In deze context hebben we onderzocht of de EU:

  • a) 
    een doeltreffend kader voor gasleveringszekerheid heeft opgezet, en
  • b) 
    de doelstellingen van haar crisisresponsmaatregelen heeft bereikt." (P. 15, punt 13 van het Speciaal verslag).

[...] "De resultaten van deze controle zijn relevant voor de verdere ontwikkeling van het EU-beleid inzake gasleveringszekerheid, met name in de context van een mogelijke herziening van Verordening (EU) 2017/1938" (p. 16, punt 17 van het Speciaal verslag).

Verordening (EU) 2017/1938

  • De Verordening (EU) 2017/1938 is in Nederland geïmplementeerd in 2020 (Kamerstukken 35283).
  • Nederland heeft tijdens de Energieraad van 30 mei jl. een non-paperPDF-document gepresenteerd over de mogelijk te herziene Verordening (EU) 2017/1938 betreffende maatregelen tot veiligstelling van de gasleveringszekerheid. De commissie EZK is hierover geinformeerd in de vergadering van 2 juli 2024 in het verslag van de informele Energieraad van 30 mei 2024PDF-document, die op 17 juni 2024 aan de beide Kamers is aangeboden (21501-33, nr. 1075).
  • In het Wetsvoorstel Energiewet (Kamerstukken 36378) die momenteel in handen ligt van de commissie EZK, wordt gerefereerd aan de Verordening (EU) 2017/1938.

Gepland bezoek Europese Rekenkamer bij de Eerste Kamer

De heer Blok, Nederlands lid van de Europese Rekenkamer (ERK), zal de Eerste Kamercommissies EUZA en FIN op 15 oktober 2024 nader informeren over het jaarverslag van de Europese Rekenkamer 2023 en de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit.


4.36.378

Energiewet

Inventarisatie

  • Wanneer wenst de commissie de deskundigenbijeenkomst te houden?
  • Hoeveel tijd wenst de commissie aan de bijeenkomst te besteden?
  • Welke thema's wenst de commissie uit te diepen bij de bijeenkomst?
  • Welke leden wensen de bijeenkomst nader voor te bereiden door vertegenwoordigers van organisaties en sprekers aan te duiden die uitgenodigd zullen worden?
  • Wanneer wenst de commissie inbreng voor verslag bij het wetsvoorstel te leveren?

Toelichting

Behandeling in de commissie EZK:

  • Op 4 juni jl. spraken de commissies EZK en BIZA de wens uit om het voorliggende Wetsvoorstel in de gecombineerde vergadering van 18 juni 2024 voor procedure te agenderen.
  • Op 18 juni 2024 besloten de commissies om het wetsvoorstel in handen te leggen van de commissie EZK en op 9 juli 2024 inbreng voor het verslag te leveren.
  • Op 25 juni 2024 is een technische briefing verzorgd door medewerkers van het ministerie van Economische Zaken. De briefing is hier terug te zien.
  • Op 2 juli 2024 besloot de commissie om het moment van inbreng die voor vandaag, 9 juli 2024, gepland stond aan te houden tot een nog nader te bepalen datum na het zomerreces, en eerst een bijeenkomst over het wetsvoorstel te houden. De commissie gaf tevens de wens aan om vandaag, op 9 juli 2024, te besluiten over de aanstelling van een voorbereidingsgroep en te inventariseren welke thema's de commissie wenst uit te diepen en welke sprekers de commissie wenst uit te nodigen.

(niet) beschikbare data voor een bijeenkomst

  • 10 september 2024 is de eerste vergaderdag na het reces en daarmee de eerste mogelijkheid voor de deskundigenbijeenkomst.
  • Op 17 september 2024 is het Prinsjesdag, waardoor de leden van de commissie niet beschikbaar zijn voor de deskundigenbijeenkomst.
  • Op 24 september 2024 zijn in de middag (tussen 16:00 uur en 20:00 uur) al twee (commissie)bijeenkomsten in commissiekamer 1 gepland, waardoor deze niet beschikbaar is voor een deskundigenbijeenkomst over de Energiewet. Mogelijk zou de deskundigenbijeenkomst op maandagavond 23 september 2024 of dinsdagochtend 24 september kunnen worden ingepland.
  • 1 oktober 2024 is vooralsnog beschikbaar voor het houden van een deskundigenbijeenkomst.
  • 8 oktober 2024 is niet beschikbaar voor het houden van een deskundigenbijeenkomst wegens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer.
  • 15 oktober 2024 is een mogelijkheid, behoudens tussen 17:00 uur en 18:30 uur omdat commissiekamer 1 dan hoogstwaarschijnlijk niet beschikbaar is.

Bespreking

5.Mededelingen en informatie

A - Nieuwe bewindspersonen ministerie van Economische Zaken en ministerie van Klimaat en Groene Groei

Bijgevoegd treft u ter kennisname de cv's van de nieuwe bewindspersonen van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Klimaat en Groene Groei, inclusief het introductiedossier voor de bewindspersonen met een stand van zaken over de actuele beleidsonderwerpen. Na het zomerreces zullen kennismakingsgesprekken met de bewindspersonen worden ingepland.

B - Provinciebezoek Utrecht en Noord-Holland

Op donderdag 26 september 2024 zal de Eerste Kamer de Commissarissen van de Koning en de Provinciale- en Gedeputeerde Statenleden met ondersteuning van de provincies Noord-Holland en Utrecht ontvangen in het Eerste Kamergebouw. Dit bezoek is een uitgelezen mogelijkheid voor leden van de commissie EZK en de commissie LNV om met hen in gesprek te gaan en zij hopen dan ook dat u allen in de gelegenheid bent hierbij aanwezig te zijn.

Traditiegetrouw behandelt iedere provincie een thema waarover plenair in debat wordt gegaan. Voor dit bezoek zullen het de thema’s Transitie landelijk gebied (Utrecht) en Klimaat & energietransitie incl. netcongestie (Noord-Holland) zijn.

Het is gebruikelijk dat er vanuit de Kamer een coreferent gekozen wordt om kort plenair op dit onderwerp in te gaan. Graag verneemt de griffie wie dit vanuit de commissie EZK op zich wil nemen. U wordt dan in contact gebracht met de inleider om een en ander voor te bespreken.



6.Rondvraag


7.Ter herinnering: openstaande correspondentie commissie EZK

  • Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven (dit betreft brieven).
  • Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) in (schriftelijke) behandeling zijn, is via deze link te raadplegen.
  • Een overzicht van EZK-wetsvoorstellen in behandeling bij de Tweede Kamer is te raadplegen via deze link.

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp + link

(N)SO: (nader) schriftelijk overleg

Reactietermijn

Toelichting

in bewerking

NSO - Klimaatdoelstelling 2040

Link brief: in bewerking

   

in bewerking

SO - verkennende gesprekken aandelen EPZ

Link brief: in bewerking

   

in bewerking

SO - kabinetsreactie evaluaties naar doeltreffendheid en doelmatigheid van het klimaatbeleid en het overzicht bij klimaatuitgaven

Link brief: in bewerking

   

in bewerking

SO - studie naar de rol van thuis- en buurtbatterijen in het energiesysteem

Link brief: in bewerking

   

1 juli 2024

SO - mitigerende maatregelen restrisico sluiting Groningenveld

Link brief: 36441 / 33529

4 september 2024

 

18 juni 2024

SO - Commissiemededeling biotechnologie en bioproductie (Europese Commissie)

Link brief: 36575

14 september 2024

 

19 juli 2022

NSO - Motie Berkhout rotorbladen;

Link brief: 35092

T.z.t. informeren over uitkomst aeronautische studie, vervolgens status motie opnieuw agenderen.

 

Versie d.d. 4-7