Dinsdag 9 juli 2024, commissie Financiën (FIN)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36550 IX

Wijziging begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024 (Voorjaarsnota)

Aanleiding

De commissie heeft het wetsvoorstel (36550 IX) aangemeld voor plenair debat op dinsdag 9 juli 2024 met de minister van Financiën en de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane, onder voorbehoud van tijdige ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag - uiterlijk op maandag 8 juli 2024 om 12.00 uur.

De nota naar aanleiding van het verslag wordt tijdig verwacht.

Beslispunt

De commissie wordt gevraagd het verslag vast te stellen, zodat het voorbehoud voor plenaire behandeling op 9 juli 2024 kan vervallen.

Toelichting

De Tweede Kamer heeft op 27 juni 2024 ingestemd met de Wijziging begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024 behorende bij de Voorjaarsnota (inclusief de door het kabinet ingediende Nota van Wijziging).


Procedure


3.36410, L

Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over rapport grenseffecten en pakjesraaponderzoek; Miljoenennota 2024

Aanleiding

Op 28 juni 2024 is de rapportage 'Gedragseffecten van de accijnsverhoging op tabak in 2023' en het 'Empty Pack Survey rapport' aan de Kamer aangeboden. Naar aanleiding hiervan heeft de commissie op 2 juli jl. besloten om vandaag gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg. Het lid Bovens (CDA) heeft kenbaar gemaakt van deze mogelijkheid gebruik te willen maken.

Beslispunt

Welke fracties wensen vandaag inbreng te leveren voor schriftelijk overleg?

Toelichting

In 2018 heeft Nederland zich met het Nationaal Preventieakkoord gecommitteerd aan een rookvrije generatie in 2040. Om deze doelstelling te bereiken zijn er de afgelopen jaren verscheidene maatregelen genomen, zoals het verhogen van accijns op tabaksproducten. De RIVM heeft een evaluatie uigevoerd naar de gedragseffecten van de accijnsverhogingen en de Douane heeft een pakjesrapponderzoek uitgevoerd dat een beeld geeft over het gedeelte Nederlands veraccijnsde sigaretten.

Stand van zaken Tweede Kamer

De vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer heeft op 5 juni jl. vragen gesteld over het onderzoeken van grenseffecten van de accijnsverhogingen op tabak, welke op 20 juni 2024 zijn beantwoord door de staatssecretaris (zie bijgevoegd).


Inbreng voor schriftelijk overleg


4.Datum Algemene financiële beschouwingen + behandelschema Belastingplan 2025

Aanleiding

Op 21 mei jl. heeft de commissie een mondeling overleg gevoerd met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over de fiscale beleids- en uitvoeringsagenda. Conform commissiebesluit wordt na dit overleg ter besluitvorming de datum voor het AFB en de indicitatieve planning voor de behandeling van het Pakket Belastingplan 2025 aan de commissie voorgelegd.

Beslispunten

  • Wenst de commissie de Kamervoorzitter voor te stellen de AFB te houden op dinsdag 19 november 2024?
  • Kan de commissie instemmen met de indicatieve planning voor de behandeling van het Pakket Belastingplan 2025?

Toelichting

De vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer heeft in de procedurevergadering van 15 februari jl. de intentie uitgesproken om op donderdag 14 november 2024 over het Pakket Belastingplan 2025 te stemmen.

Als regel houdt de Eerste Kamer de AFB kort na de besluitvorming in de TK over het Belastingplan.

Ervan uitgaande dat het Pakket Belastingplan 2025 de Eerste Kamer op donderdag 14 november 2024 einde dag bereikt, is het volgende behandelschema denkbaar:

Indicatieve planning Pakket Belastingplan 2025:

Datum

Activiteit

vrijdag 13 september 2024

Pakket Belastingplan 2025 wordt onder embargo gelijktijdig aan de leden van de TK en EK verstrekt.

dinsdag 17 september 2024

Prinsjesdag en indiening Belastingplan 2025.

donderdag 14 november 2024

stemmingen Pakket Belastingplan 2025 in de TK + aanleveren wetsvoorstellen bij EK

maandag 18 november 2024

technische briefing

dinsdag 19 november 2024

procedure + AFB (na instemming commissie)

dinsdag 26 november 2024

inbreng verslag

vrijdag 29 november 2024

ontvangst nota nav verslag

dinsdag 3 december 2024

inbreng tweede verslag

vrijdag 6 december 2024

ontvangst nota nav tweede verslag (en daarbij gereed geacht voor plenaire behandeling)

maandag 9 en dinsdag 10 december 2024

plenaire behandeling Pakket Belastingplan 2025.

dinsdag 17 december 2024

stemmingen Pakket Belastingplan 2025.

Stand van zaken Tweede Kamer

De AFB inclusief de begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024 worden in de eerste week van oktober behandeld in de Tweede Kamer.


Bespreking

5.IPC SECG 3-4 oktober 2024

Inventarisatie

Welke leden hebben belangstelling voor deelname aan de interparlementaire conferentie over stabiliteit, economische coördinatie en bestuur in de EU (IPC SECG) op 3 en 4 oktober 2024 in Boedapest?

Toelichting

Op donderdag 3 en vrijdag 4 oktober 2024 vindt de IPC SECG plaats in Boedapest. Georganiseerd door het Europees parlement en het parlement van EU-voorzitter Hongarije.

Het doel van de IPC SECG is om bij te dragen aan de democratische legitimiteit en verantwoording op het terrein van economisch bestuur en begrotingsbeleid in de EU en de Economische en Monetaire Unie in het bijzonder. De IPC SECG vindt plaats onder artikel 13 van het Verdrag inzake Stabiliteit, Coördinatie en Bestuur in de Economische en Monetaire Unie (het zogenoemde Begrotingspact) en wordt ook wel aangeduid als Artikel 13-conferentie.

De verwachting is dat de eerstvolgende commissievergadering na het reces op 10 september a.s. zal zijn en gelet op de deadline voor registratie van 16 september a.s. wordt nu reeds gesondeerd welke leden belangstelling hebben deel te nemen aan deze bijeenkomst.


6.Mededelingen en informatie

A - Nieuwe bewindspersonen ministerie van Financiën

Bijgevoegd treft u ter kennisname de cv's van de nieuwe bewindspersonen van het ministerie van Financiën, inclusief het introductiedossier voor de bewindspersonen met een stand van zaken over de actuele beleidsonderwerpen.

B - Voortgangsrapportage van NLFI over de Volksbank 2023

Conform de doorlopende toezegging (T02187) van de minister van Financiën, naar aanleiding van een verzoek van het lid Van Apeldoorn (SP), is het jaarlijkse verslag over de stand van zaken bij de Volksbank en over de gereedheid van de Volksbank om een besluit te nemen over zijn toekomst (eventuele privatisering), in afschrift aan de Kamer aangeboden. De minister van Financiën heeft aangekondigd, om ten behoeve van een later te nemen besluit over de toekomst van de Volksbank, daar alvast richting aan te willen geven met een 'richtinggevend besluit'. Dat besluit zal worden betrokken in de eerstvolgende voortgangsrapportage. De vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer zal dit betrekken bij een t.z.t. te houden commissiedebat Staatsdeelnemingen.

C - Voorstel jaarbegroting Europese Unie 2025

Op 19 juni jl. presenteerde de Europese Commissie het voorstel voor de Europese jaarbegroting 2025 en de jaarlijkse technische aanpassing van het Meerjarig Financieel Kader (MFK 2021-2027). Via deze brief informeert de minister van Financiën de Kamer over de inhoud van het voorstel, de gevolgen voor de raming van de Nederlandse EU-afdrachten, de kabinetsinzet, het proces en het krachtenveld. Deze Kamerbrief heeft het BNC-fiche over dit voorstel vervangen.

Naar verwachting zal de Europese Raad halverwege juli een Raadspositie bereiken en zal het Europees Parlement in september een positie innemen, waarna beide overeenstemming dienen te bereiken tijdens de Ecofin-begrotingsraad in november 2024. Voorafgaand aan de Begrotingsraad zal de Kamer wederom worden geïnformeerd.





7.Rondvraag