Dinsdag 22 oktober 2024, commissie Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36613 L

Wijziging begrotingsstaat Nationaal Groeifonds 2024 (Miljoenennota)

Beslispunt

Welke procedure wenst de commissie te volgen:

  • een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een verslag of
  • te volstaan met een blanco verslag (geen vragen of opmerkingen, afdoen als hamerstuk of na stemming), dan wel
  • te volstaan met een verslag onder voorbehoud van plenaire behandeling (geen schriftelijke behandeling, wel een mondelinge)?

Toelichting

Behandeling in de Tweede Kamer

Het wetsvoorstel is op 8 oktober 2024 na stemming aangenomen door de Tweede Kamer.


Procedure

3.35594, Q

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van KGG over de studie naar de rol van thuis- en buurtbatterijen in het energiesysteem; Afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers

Beslispunt

Wenst de commissie de brief van 26 september 2024 voor kennisgeving aan te nemen, of wenst de commissie gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor een nader schriftelijk overleg? In het laatste geval: wanneer wenst u inbreng te leveren?

Toelichting

  • Op 6 juni 2024 ontving de Kamer een brief van de minister voor Klimaat en Energie met de studie die is uitgevoerd naar de rol van thuis- en buurtbatterijen in het energiesysteem (35594, Q). In de aanbiedingsbrief gaat de minister in op toezegging T03838 aan het lid Van Ballekom (VVD). Op 18 juni 2024 besloot de commissie om toezegging T03838 als voldaan te beschouwen.
  • Op 2 juli 2024 is inbreng geleverd voor schriftelijk overleg. De minister van Klimaat en Groene Groei heeft op 26 september geantwoord. Het verslag van een schriftelijk overleg staat vandaag, 22 oktober 2024 ter bespreking geagendeerd.

Bespreking schriftelijk overleg

4.36274 / 36410 XIII, L en T03797/T03793

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van KGG over kabinetsreactie evaluatie klimaatbeleid; Tijdelijke wet Klimaatfonds

Beslispunten

Wenst de commissie de brief van 23 september 2024 voor kennisgeving aan te nemen, of wenst de commissie gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor een nader schriftelijk overleg? In het laatste geval: wanneer wenst u inbreng te leveren?

Toelichting

  • Op 14 juni 2024 ontving de Kamer een brief van de minister voor Klimaat en Energie met een kabinetsreactie op twee evaluatieonderzoeken en een overzicht van het klimaatbeleid (36274/36410 XIII, K).
  • In de brief gaat de minister in op een motie en enkele toezeggingen. Op 18 juni 2024 besloot de commissie om de Motie-Holterhues (ChristenUnie) c.s. (36.274, H) als uitgevoerd te beschouwen. Ook besloot de commissie om T03791 aan het lid Baumgarten (JA21) als openstaand te blijven beschouwen en de deadline te verplaatsen naar 1 januari 2025. Op 2 juli 2024 besloot de commissie om toezegging T03797 aan het lid Perin-Gopie (Volt) en T03793 aan het lid Holterhues (ChristenUnie) als voldaan te beschouwen.
  • Op 2 juli 2024 is inbreng geleverd voor schriftelijk overleg. De minister van Klimaat en Groene Groei heeft 23 september 2024 geantwoord. De beantwoording staat vandaag, 22 oktober 2024, ter bespreking geagendeerd.

Bespreking schriftelijk overleg

5.21501-08, Y

Brief van de staatssecretaris van I&W en de minister van KGG over verslag informele Milieuraad van 11 en 12 juli 2024; Milieuraad

Beslispunt

Wenst de commissie de brief van 12 september 2024 voor kennisgeving aan te nemen, of wenst de commissie gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor een schriftelijk overleg met de minister van Klimaat en Groene Groei? In het laatste geval: wanneer wenst u inbreng te leveren?

Toelichting

Op 12 september jl. stuurden de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat - openbaar vervoer en milieu - en de minister van Klimaat en Groene Groei, mede namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat, de Kamer een brief met het verslag van de informele bijeenkomst van milieu- en klimaatministers op 11 en 12 juli jl. in Boedapest, Hongarije. In de vergadering werd onder meer gesproken over de COP29 en werd gerefereerd aan het Fit-for-55-pakket.

Op verzoek van het lid Van Langen-Visbeek (BBB) besloot de commissie op 24 september 2024 om vandaag, 22 oktober 2024, deze brief ter bespreking te agenderen.


Bespreking

6.Mededelingen en informatie

  • A. 
    Naam van de commissie EZK gewijzigd in commissie EZ/KGG

Per 25 september 2024 is de naam van de commissie Economische Zaken en Klimaat gewijzigd in de commissie Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG). Het archief met stukken van de commissie EZK vindt u op deze pagina: Commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) - Eerste Kamer der Staten-Generaal

  • B. 
    Dossier Herstel Groningen van de commissie EZK naar de commissie BIZA -> ook lopende zaken overgeheveld naar commissie BIZA

De Kamer heeft op 24 september 2024 besloten het dossier Herstel Groningen per 25 september 2024 over te hevelen de commissie Economische Zaken en Klimaat naar de commissie Binnenlandse Zaken. Dit betekent dat lopende dossiers, correspondentie en toezeggingen behorend tot de portefeuille van de staatssecretaris Herstel Groningen zijn overgenomen door de commissie BIZA.

Het betreft onder meer de bespreking van toezegging T03869 Delen analyse NCG-rapport haalbaarheid 2028-doelstelling aan het lid Van Apeldoorn (SP) en de inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris Herstel Groningen over de diepteanalyse haalbaarheid 2028 (op verzoek van het lid Panman, BBB). Dit agendapunt stond op de commissieagenda Economische Zaken en Klimaat van afgelopen 24 september en stond 15 oktober 2024 in de commissie BIZA geagendeerd.

  • C. 
    Overleg kamervoorzitter met commissievoorzitters

Op 15 oktober 2024 heeft een gesprek van de Kamervoorzitters met de commissievoorzitters plaatsgevonden. Uw commissievoorzitter zal hierover een terugkoppeling verzorgen.

  • D. 
    Behandeling van het Wetsvoorstel energiewet

Op 14 oktober 2024 ontving de Kamer een brief van de minister van Klimaat en Groene Groei (EK 36.378, D) inzake het verzoek van uw commissie of een spoedige behandeling van het Wetsvoorstel engergiewet door het kabinet als noodzakelijk wordt geacht. In de brief schrijft de minister onder meer: "In reactie hierop zou ik willen verzoeken om een spoedige behandeling, maar van acute spoed is geen sprake." Tijdens het kennismakingsgesprek op 15 oktober jl. heeft de minister haar positie hierover nogmaals kenbaar gemaakt. De minister schrijft verder dat zij beoogt om u de nota naar aanleiding van het verslag eind deze maand te sturen, conform de

door de vaste commissie voorgestelde datum. Dit zou betekenen dat de nadere procedure op 5 november 2024 op de commissieagenda verwacht mag worden.

  • E. 
    Geannoteerde Agenda formele Energieraad 15 oktober 2024

Op 23 september 2024 ontving de Kamer van de minister voor Klimaat en Groene Groei de geannoteerde agenda van de formele Energieraad, die op 15 oktober 2024 heeft plaats gevonden. Op de agenda staan onder meer de import van Russische LNG, REPowerEU en wordt er gerefereerd aan het decarbonisatiepakket.

  • F. 
    Werkprogramma 2024-2025 Wetenschappelijke Klimaatraad

Op 26 september 2024 bood de minister van Klimaat en Groene Groei het werkprogramma aan van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) voor de periode 2024-2025. In dit werkprogramma presenteert de raad zichzelf, zijn uitgangspunten voor adviestrajecten en de werkwijze. De WKR is een onafhankelijk, wetenschappelijk adviescollege dat gevraagd en ongevraagd advies geeft aan regering of parlement over het te voeren klimaatbeleid.

  • G. 
    Visiepaper Europees Cohesiebeleid na 2027

Op 4 oktober 2024 bood de minister van Economische Zaken de Kamer een visiepaper aan over het Cohesiebeleid na 2027. Het betreft een gezamenlijke visie van de Nederlandse centrale, regionale en lokale overheid dat in samenwerking met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tot stand is gekomen. Het visiepaper stond ook bij de Mededelingen en Informatie van de commissie Europese Zaken van 15 oktober 2024 geagendeerd.

  • H. 
    Verslag Raad voor Concurrentievermogen 26 september 2024 en Kabinetsappreciatie Draghi-rapport

Op 4 oktober 2024 stuurden de minister van Economische Zaken en de minister van Financiën het verslag van de Raadsvergadering voor concurrentievermogen van afgelopen 26 september naar de Kamer. In het verslag is onder andere gesproken over het bijgevoegde non-paper over een horizontale interne markt strategie, dat door Nederland wordt gesteund, en het non-paperPDF-document over voorstellen rondom betere regelgeving dat door Nederland is opgesteld met vier gelijkgestemde lidstaten.

Als bijlage bij het verslag is ook de kabinetsreactie op het Draghi-rapport aan de Kamer gestuurd. Het rapport van Mario Draghi, getiteld EU competitiveness: Looking ahead, verscheen op 9 september jl. Het rapport is geschreven voor de Europese Commissie in opdracht van Commissievoorzitter Von der Leyen en bevat rond de 180 aanbevelingen die naar verwachting deels een plek zullen krijgen in het nieuwe werkprogramma van de Europese Commissie. Het rapport is bij de EZK-vergadering van 24 september jl. onder uw aandacht gebracht. De appreciatie en het rapport zijn op 15 oktober 2024 bij de commissies EUZA en Fin onder de aandacht gebracht.

  • I. 
    Beantwoording nadere vragen inzake de motie-Koffeman c.s. uitgesteld

Op 11 oktober 2024 ontving de Kamer een brief inzake de correspondentie naar aanleiding van de motie-Koffeman c.s. over geen subsdies meer op het stoken van houtige biomassa (35668, F). Op 19 september jl. is een brief met vragen aan de minister van Klimaat en Groene Groei over dit onderwerp gestuurd. De minister geeft aan dat de beantwoording, wegens interdepartementale afstemming, niet binnen de gebruikelijke termijn kan worden verzorgd en zo spoedig mogelijk volgt.

  • J. 
    Visiepaper Europese kaderprogrammavoor onderzoek en innovatie (2028- 2034)

Op 14 oktober stuurde de minister van EZ u, mede namens de minister van OCW, de Nederlandse visie op het volgende Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (2028-2034).

  • K. 
    Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer over klimaatadaptatie in de EU

Op 16 oktober 2024 is heeft de Europese Rekenkamer (ERK) het Speciaal verslag “Klimaatadaptatie in de EU — Actie houdt geen gelijke tred met ambitie” gepubliceerd. Dit verslag wordt bij u onder de aandacht gebracht omdat de Europese Klimaatwet (36.169) en de Europese Klimaatdoelstelling 2040 (E240011) bij uw commissie in behandeling waren.










7.Rondvraag

8.Ter herinnering: openstaande correspondentie commissie EZ/KGG

  • Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven (dit betreft brieven).
  • Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) in (schriftelijke) behandeling zijn, is via deze link te raadplegen.
  • Een overzicht van EZ/KGG-wetsvoorstellen in behandeling bij de Tweede Kamer is te raadplegen via deze link.

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp + link

(N)SO: (nader) schriftelijk overleg

Reactietermijn

Toelichting

25 september 2024

NSO - brief aan de minister van KGG over de staat van Groningen 2024

Link brief: 35561

23 oktober 2024

Reactie verwacht in de commissie BiZa

25 september 2024

NSO - brief aan de staatssecretaris voor Rechtsbescherming over het ontwerpbesluit Implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering

Link brief: 26485

23 oktober 2024

 

19 september 2024

NSO - brief aan de minister van KGG met nadere vragen over de natuurvergunning voor de Vattenfall-biomassacentrale

Link brief: 32813 / 35668

11 oktober 2024

Uitstelbrief ontvangen op 11 oktober 2024. Nieuwe termijn: zo spoedig mogelijk.

18 juni 2024

SO - Commissiemededeling biotechnologie en bioproductie (Europese Commissie)

Link brief: 36575

14 september 2024

 

19 juli 2022

NSO - Motie Berkhout rotorbladen;

Link brief: 35092

T.z.t. informeren over uitkomst aeronautische studie, vervolgens status motie opnieuw agenderen.

 

Versie d.d. 17-10