Nadere vragen over mensensmokkel beantwoord



Vervolgvragen richtlijn mensensmokkel

De Europese Commissie presenteerde op in november 2023 een richtlijnvoorstel dat mensensmokkel moet helpen te voorkomen en te bestrijden. De commissie Immigratie & Asiel/JBZ-Raad (I&A/JBZ) van de Eerste Kamer heeft in april 2024 nadere vragen aan de regering gesteld, die minister Van Weel onlangs heeft beantwoord. De commissie I&A/JBZ heeft besloten om vervolgvragen aan zowel de regering als de Europese Commissie te stellen, met wie zij eerder dit jaar al een politiek dialoog over het voorstel heeft gevoerd. Ook heeft de Kamer eerder, op 12 maart 2024, een parlementair behandelvoorbehoud bij het voorstel ingesteld.

Humanitaire clausule en internationale vervolging

Naar mening van de leden van de fracties van de ChristenUnie en GroenLinks-PvdA kan het voorstel in zijn huidige vorm leiden tot ongelijke behandeling van humanitaire hulp in de verschillende EU-lidstaten. Ze vroegen de regering daarom om meer duidelijkheid over de gevolgen voor de rechtszekerheid in de EU.

Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid antwoordde dat bij Europese harmonisatie van wet- en regelgeving rekening moet worden gehouden met de nationale verschillen in rechtssystemen, terwijl tegelijkertijd ook de rechtszekerheid moet wordt gewaarborgd. Volgens de regering kan deze balans in dit geval worden bewaakt door in de zogenaamde considerans, waarin de motivatie van een richtlijn wordt toegelicht, duidelijk te maken dat de richtlijn niet is bedoeld om humanitaire hulp te bestraffen. De regering acht een expliciete humanitaire clausule in de richtlijn niet noodzakelijk, omdat nationale strafuitsluitingsgronden dit ook al zouden kunnen afdekken.

De leden van de D66-fractie vroegen de regering naar de mening van de regering over de oprichting van een internationaal tribunaal dat toeziet op de vervolging van mensensmokkelaars en criminele bendes die migranten uitbuiten.

De minister antwoordde dat hoewel hij groot belang hecht aan het aanpakken van mensensmokkel en criminele bendes, hij geen noodzaak ziet in het oprichten van een speciaal internationaal tribunaal hiervoor. De grootste uitdagingen, zoals het verzamelen van bewijs en het aanhouden van verdachten, blijven naar mening van de minister ook bij een dergelijk tribunaal bestaan. Hij schreef daarom de voorkeur te geven aan versterking van de bestaande nationale, Europese en internationale structuren.

Procedure

De Europese Commissie presenteerde op 28 november 2023 een richtlijnvoorstel dat mensensmokkel moet helpen te voorkomen en te bestrijden. De commissie Immigratie & Asiel/JBZ-Raad (I&A/JBZ) van de Eerste Kamer heeft op 16 april 2024 nadere vragen aan de regering gesteld, die de minister op 25 oktober heeft beantwoord. De commissie I&A/JBZ heeft tijdens de vergadering van 26 november 2024 besloten om op 14 januari 2025 vervolgvragen aan zowel de regering als de Europese Commissie te stellen, met wie zij in juli 2024 al een politiek dialoog over het richtlijnvoorstel heeft gevoerd. Ook heeft de Kamer eerder, op 12 maart 2024, een parlementair behandelvoorbehoud bij het voorstel ingesteld. De commissie I&A/JBZ besloot tijdens de vergadering van 26 november 2024 op 14 januari 2025 vervolgvragen aan zowel de regering als de Europese Commissie te stellen, met wie zij in juli 2024 al een politiek dialoog over het richtlijnvoorstel heeft gevoerd.

Ook heeft de Kamer eerder, op 12 maart 2024, een parlementair behandelvoorbehoud bij het voorstel ingesteld. Met een behandelvoorbehoud kan het parlement de regering vragen om niet met een Europees voorstel in te stemmen voordat het hierover een debat met de regering heeft gevoerd. Na het opheffen van een behandelvoorbehoud moet de regering de Kamer informeren over de voortgang van de onderhandelingen over het voorstel.

Meer informatie:


Deel dit item: