1.Stand van zaken voorbereiding behandeling nieuwe Wetboek van Strafvordering
Beslispunten
-
-Heeft de commissie naar aanleiding van de technische briefing en het college van 11 februari, reeds behoefte aan het plannen van aanvullende briefings en/of deskundigenbijeenkomsten?
-
-Kan de werkgroep instemmen met het uitschrijven van een volgende werkgroepvergadering kort na plenaire behandeling van het Wetboek in de Tweede Kamer?
Toelichting
-
-De Werkgroep is 30 januari 2024 voor de eerste keer bij elkaar gekomen (zie verslag in bijlage).
-
-Op 10 december 2024 heeft de Werkgroep nader gesproken over de gewenste voorbereidingen op de behandeling van het nieuwe Wetboek van Strafvordering en besloten:
(zie ook verslag in bijlage):
-
1.Begin februari 2025 een algemene bijeenkomst (college) voor te bereiden over de modernisering van het Wetboek van Strafvordering en daartoe universiteiten te benaderen die niet betrokken zijn geweest bij de colleges die aan de Tweede Kamer zijn gegeven (genoemd zijn: Universiteit Leiden en Rijksuniversiteit Groningen);
-
2.Een (eerste) technische briefing over dit wetgevingstraject te organiseren nadat de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Vaststelling van het nieuwe Wetboek van Strafvordering (Wetboek van Strafvordering) (36.327) door de regering in de Tweede Kamer is uitgebracht.
-
3.Nadat de wetgevingsoverleggen in de Tweede Kamer zijn afgerond een wetgevingsfiche op te stellen.
-
-Op 11 februari 2025 heeft een technische briefing plaatsgevonden en hebben Prof. Jeroen ten Voorde en dr. Marianne Lochs, beiden verbonden aan de universiteit van Leiden een college gegeven.
-
-Momenteel vinden in de Tweede Kamer diverse wetgevingsoverleggen plaats (geplande data: 27 januari, 3 februari, 10 februari, 17 februari). Plenair debat is (onder voorbehoud) voorzien op 10 maart 2025.
-
-De griffie is - mede op basis van voornoemde wetgevingsoverleggen - bezig met het maken van een wetgevingsfiche.
Alle ontwikkelingen met betrekking tot het nieuwe Wetboek van Strafvordering worden bijgehouden in het informatiedossier Vaststelling van het nieuwe Wetboek van Strafvordering .
NB.
Op 3 juni 2025 is een beleidsdebat gepland over de 'Staat van de rechtsstaat'.
Ter voorbereiding van dit debat zijn twee deskundigenbijeenkomsten gepland:
Dinsdag 11 maart 2025 van 18:30 – 20:30 uur
Onderwerp : Sentimenten in de samenleving ten aanzien van de rechtstaat
Uitgenodigd : Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, Nationale Ombudsman, College voor de Rechten van de Mens, Sociaal en cultureel planbureau en Raad voor het Openbaar Bestuur.
Dinsdag 15 april 2025 van 9:00 – 11:00 uur
Onderwerp : Partijen die betrokken zijn bij de opsporing, handhaving, rechtspraak, rechtsbijstand en uitvoering
Uitgenodigd : het Openbaar Ministerie, de Politie, de president van de rechtbank Overijssel, de president van de rechtbank Amsterdam, de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland, de Nederlandse Orde Van Advocaten, het Adviescollege ICT-toetsing en één van de auteurs en redacteurs van de onderzoeksbundel “Constitutionele waarborgen. De Raad voor de rechtspraak en rechterlijke onafhankelijkheid”.