E100018 - Een digitale agenda voor Europa
Deze Agenda dient uiteindelijk te resulteren in een digitaal eengemaakte markt die duurzame economische en sociale voordelen creëert op basis van snel en ultra-snel internet en interoperabele toepassingen. Centraal in de Digitale Agenda staat de aanpak van een zevental probleemgebieden.
Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.
Nationaal
Op 15 juni 2010 heeft de commissie Economische Zaken (EZ) de mededeling over een Europese Digitale Agenda voor kennisgeving aangenomen.
Europees
De mededeling is 19 mei 2010 gepubliceerd. De Raad Vervoer, Telecommunciatie en Energie van 31 mei 2010 heeft conclusies aangenomen over de Europese Digitale Agenda.
document Europese Commissie
COM(2010)245, d.d. 19 mei 2010
commissie Eerste Kamer
beleidsterreinen
Op 15 juni 2010 heeft de commissie EZ de mededeling over een Europese Digitale Agenda voor kennisgeving aangenomen.
De minister van Economische Zaken heeft op 7 oktober 2010 de kabinetsreactie op de Digitale Agenda voor Europa naar de Tweede Kamer gestuurd. De minister gaat op verzoek van de Tweede Kamer uitvoerig in op de relatie tussen de Nederlandse prioriteiten op dit Europese dossier en de Nationale ICT-Agenda 2008-2011.
In de kabinetsreactie van 7 oktober 2010 concludeert de regering dat de Digitale Agenda op veel punten aansluit bij de nationale ICT-agenda 2008–2011. Alle prioriteiten uit de nationale agenda komen terug in de Europese agenda. De aangekondigde acties op Europees niveau vormen veelal een welkome aanvulling op het nationale beleid en het subsidiariteitsbeginsel wordt goed toegepast. Alleen aangaande het auteursrecht en vooral ten aanzien van open standaarden had Nederland meer ambitie willen zien. Bij het onderwerp breedband lijkt de Commissie weer meer te willen sturen dan Nederland voorstaat.
De mededeling van de Commissie bevat een paraplustrategie voor de komende vijf jaar. De hieruit voortvloeiende acties zullen te zijner tijd op hun merites beoordeeld moeten worden door het volgende kabinet. Het is ook aan een nieuw kabinet om De Digitale Agenda te integreren in en te positioneren ten opzichte van zijn ICT-beleid voor de komende regeerperiode.
-
brief met kabinetsreactie op de Digitale Agenda voor Europa Ministerie van Economische Zaken - 21.501-33, TK, nr. 294
7 oktober 2010
Op 19 mei 2010 heeft de Commissie haar mededeling “Een Digitale Agenda voor Europa” gepubliceerd. Deze Agenda dient uiteindelijk te resulteren in een digitaal eengemaakte markt die duurzame economische en sociale voordelen creëert op basis van snel en ultra-snel internet en interoperabele toepassingen. Centraal in de Digitale Agenda staat de aan-pak van een zevental probleemgebieden:
-
-Versnipperde digitale markten;
-
-Gebrekkige interoperabiliteit;
-
-Toenemende cybercriminaliteit en het gevaar van een tekort aan vertrouwen in netwerken;
-
-Gebrek aan investeringen in netwerken;
-
-Onvoldoende onderzoek en innovatie;
-
-Gebrek aan digitale geletterdheid en digitale vaardigheden;
-
-Gemiste kansen op het gebied van de aanpak van maatschappelijke problemen.
In de Digitale Agenda worden ten aanzien van deze probleemgebieden verschillende acties geformuleerd, waaronder voorgenomen voorstellen tot wetgeving, en worden verschillende prestatiedoelstellingen geformuleerd.
De Raad Vervoer, Telecommunciatie en Energie van 31 mei 2010 heeft conclusies aangenomen over de Europese Digitale Agenda.
In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.
-
Conclusies Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie raadsdocument Raad Vervoer en Telecommunicatie - 10418/10
31 mei 2010 -
Council conclusions on the Digital Agenda for Europe [en] conclusies Raad Vervoer en Telecommunicatie - 10130/10
31 mei 2010
In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.