E030154
Laatste revisie: 12-08-2010

E030154 - Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad houdende wijziging van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW).



Teneinde te verduidelijken onder welke omstandigheden informatie verstrekt aan de douane mag worden meegedeeld aan andere autoriteiten in de lidstaten of in derde landen en aan de Commissie, teneinde de douanecontroles in de EU op een gelijk niveau te brengen en erop toe te zien dat deze op een geharmoniseerde wijze worden verricht (middels EU-kader voor risicobeheer), teneinde een gemeenschappelijk en veilig systeem op te zetten voor het delen van informatie over import- en exportgoederen (ook met derde landen indien daar een internationale overeenkomst voor is gesloten) en teneinde de aanlevering van pre-arrival en pre-departure informatie verplicht te stellen voor alle goederen die het douanegebied van de EU binnenkomen of verlaten moet de verordening (EEG) nr. 2913/92 worden aangepast.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: gepubliceerd in Europees publicatieblad.

Europees

Verordening (EG) nr. 648/2005PDF-document werd op 13 april 2005 door de Raad en het Europees Parlement ondertekend. Publicatie vond plaats in Pb EU L117 d.d. 4 mei 2005.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2003)452PDF-document, d.d. 24 juli 2003

rechtsgrondslag

EG-Verdrag artikel 26, 95, 133 en 135

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein

verwante dossiers


Behandeling Eerste Kamer

De commissie Europese Samenwerkingsorganisaties heeft in haar vergadering d.d. 21 oktober 2003 besloten de onderhavige verordening, tezamen met de "mededeling eenvoudige en papierloze procedures voor de douanediensten en de marktdeelnemers" (dossier E030152) en de "mededeling inzake de rol van de douane in het geïntegreerde beheer van de buitengrenzen" (dossier E030153), onder de aandacht te brengen van de commissie Economische Zaken.

De commissie voor Economische Zaken heeft het onderhavige voorstel ter kennisgeving aangenomen.


Standpunt Nederlandse regering

In fiche 4 stelt de regering op hoofdlijnen akkoord te kunnen gaan met de verordening. Qua subsidiariteit (exclusieve bevoegdheid van de EG) en proportionaliteit (beperkte wijziging) wordt een positief advies gegeven.

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 287 [4]
    8 oktober 2003

Samenvatting voorstel Europese Commissie

Het voorstel omvat wijzigingen van een aantal artikelen van het communautair douanewetboek teneinde:

  • te verduidelijken onder welke omstandigheden informatie die door ondernemers aan de douane werd verstrekt, mag worden meegedeeld aan andere autoriteiten in dezelfde lidstaat, in andere lidstaten, aan de Commissie, of aan autoriteiten in derde landen;
  • een EU-kader voor risicobeheer te creëren ter ondersteuning van een gemeenschappelijke benadering, zodat de prioriteitenstelling effectief en de middelenallocatie efficiënt gebeuren, teneinde een juist evenwicht te handhaven tussen douanecontroles enerzijds en facilitering van de legale handel anderzijds. Een dergelijk kader moet ook in gemeenschappelijke criteria en geharmoniseerde verplichtingen voor toegelaten ondernemers voorzien en garanderen dat dergelijke criteria en verplichtingen op geharmoniseerde wijze worden toegepast;
  • op risicoanalyse gebaseerde informatie over import- en exportgoederen onderling te kunnen delen tussen de bevoegde diensten van de lidstaten en de Commissie en ook met derde landen indien een internationale overeenkomst daarin voorziet;
  • de aanlevering van pre-arrival of pre-departure informatie verplicht te stellen voor alle goederen die het douanegebied van de Gemeenschap binnenkomen of verlaten, behalve voor goederen die over zee of door de lucht worden vervoerd zonder dat er in dit douanegebied een tussenstop wordt gemaakt. Dergelijke informatie moet beschikbaar zijn voordat de goederen het douanegebied van de Gemeenschap binnenkomen of verlaten.

Het voorstel voor de verordening vormt een pakket tezamen met de mededeling over eenvoudige en papierloze procedures voor de douanediensten en de mededeling over de rol van de douane in het geïntegreerde beheer van de buitengrenzen.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2003)452
    24 juli 2003

Behandeling Raad

Verordening (EG) nr. 648/2005PDF-document werd op 13 april 2005 door de Raad en het Europees Parlement ondertekend. Publicatie vond plaats in Pb EU L117 d.d. 4 mei 2005.

De Raad heeft tijdens haar zitting van 17 en 18 mei 2004 met gekwalificeerde meerderheid van stemmen, waarbij de Griekse, de Italiaanse, de Maltese, de Portugese en de Zweedse delegatie tegenstemden, een politiek akkoord bereikt over het ontwerp van een gemeenschappelijk standpunt betreffende het voorstel voor een verordening houdende wijziging van de verordening van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek. Zodra de tekst formeel is aangenomen, zal hij aan het Europees Parlement worden voorgelegd voor tweede lezing.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.

  • PDF-document standpunt EP Europees Parlement - P5_TA(2004)0281
    20 april 2004
  • PDF-document definitief verslag EP-commissie Europees Parlement - A5-0255/2004
    7 april 2004

Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Reacties Derden

  • advies Economisch en Sociaal Comité - CESE 316/2004
    26 februari 2004

Alle bronnen